the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Portugal
  5. Appleton & Domingos
  6. 2016
  7. Rua Rodrigo da Fonseca 49 / Appleton & Domingos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Rua Rodrigo da Fonseca 49 / Appleton & Domingos

  • 05:00 - 13 April, 2017
Rua Rodrigo da Fonseca 49 / Appleton & Domingos
Rua Rodrigo da Fonseca 49 / Appleton & Domingos, © Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

© Fernando Guerra | FG + SG © Fernando Guerra | FG + SG © Fernando Guerra | FG + SG © Fernando Guerra | FG + SG + 31

  • Architects

  • Location

    R. Rodrigo da Fonseca 49, 1250-096 Lisboa, Portugal
  • Authors

    João Appleton, Isabel Domingos
  • Project Year

    2016
  • Structure

    A2P Consult, Estudos e Projectos Lda
  • Special Installation

    Termifrio
  • Fire Safety

    ETU
  • Landscape Design

    Nélia Martins e João Junqueira
  • Constructor

    Construtora UDRA
  • Supervision

    Outdoor
  • Client

    Fundo de Investimento Imobiliário Fechado Imoimperial
  • More Specs Less Specs
© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

Text description provided by the architects. In March 2014, when its rehabilitation works were almost finished, this building burned down. It was a fine bourgeois apartment building from the beginning of the 20th century, with some large flats over 330sqm and 4m high ceilings.

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

The original interior was a wooden structure with the typical interior decoration program of that period in Lisbon: pine wood floors, painted stucco walls, molded stucco ceilings, tiled walls in the stairs and high quality wood and art nouveau stained glass windows.

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

The fire destroyed almost everything but the façades and the ground floor, which was already reinforced with a thick concrete slab preventing eventual fire to pass from the parking to the other floors. The stone pavement of the main entrance, where a double symmetrical stair existed, also survived the fire. The steel structure of the terraces (not yet assembled on site) and the old wooden doors and shutters were preserved as they were stored outside the building.

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

Because structural reinforcement on the ground floor was already done under the position of the ancient walls, it turned out to be a “footprint” which had to be used in the upper new partition walls.  In that way, the new plan incorporates the old plan.

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

As in the original building, the project laid out an apartment per floor, using the groundfloor for car parking. The floor plans are similar, except for the upper floor which is the occupation of the attic and therefore has different exterior windows and gets a more “lofty” feel to it. The 1st and 2nd floors each enjoy a private garden on the rear façade while the others enjoy a terrace.

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

The new project had to be very pragmatic, using the most common and inexpensive materials available in the market, and reusing everything possible. It was also decided that all surviving elements should be maintained because of their cultural value but also because of their inherent value.

Section
Section

The old doors preserved from the fire were reused as cladding for the entrance walls of the building and the old stone pavement was maintained as memorial of the pre-existing interior.

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

Concrete structure, the most affordable structural system availabre, was the solution chosen and it was decided that it should be assumed on the main entrance, stairs, apartments’ social areas and rear façade terraces.

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

The stairs were designed with a peripheral hammered concrete wall which contrasts with the soft, comfortable texture of the wooden steps and guard.

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

Inside the apartments the living and dining rooms have their ceilings in cast concrete with a diagonal wooden clapboards texture mirroring the floor design.

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

In a simpler design, clapboards are also imprinted in terrace and entrance hall ceilings.

The walls at the center core of the apartments, are surfaced with wood panels colored with white velaturas that preserve its texture. Full height sliding doors articulate the working, living, cooking and dining rooms.

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

For the large terraces, diamond shaped cement tiles were designed reinventing the old floors of the building. On bathrooms and kitchens, the Lisbon current “beige” stone “Lioz” was used.

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

The huge art nouveau windows on the main façade were redesigned with a very slender steel frame.

The main goal of the project was to preserve the bourgeois and luxurious character of the former apartment building while updating it in a contemporary way through the sensible and sober use of scale, design and materiality.

© Fernando Guerra | FG + SG
© Fernando Guerra | FG + SG

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Rua Rodrigo da Fonseca 49 / Appleton & Domingos" 13 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/869040/rua-rodrigo-da-fonseca-49-appleton-and-domingos/> ISSN 0719-8884
© Fernando Guerra | FG + SG

里斯本公寓:外浪漫主义,内粗野主义 / Appleton & Domingos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.