We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Quinta das Paineiras House / Ricardo Ropelle Felippi Arquiteto

Quinta das Paineiras House / Ricardo Ropelle Felippi Arquiteto

Quinta das Paineiras  House / Ricardo Ropelle Felippi Arquiteto - Table, ChairQuinta das Paineiras  House / Ricardo Ropelle Felippi Arquiteto - Sofa, TableQuinta das Paineiras  House / Ricardo Ropelle Felippi Arquiteto - Sofa, Table, Lighting, ChairQuinta das Paineiras  House / Ricardo Ropelle Felippi Arquiteto - Windows, Facade+ 25

Vila Alvorada, Brazil
  • Area Area of this architecture project Area :  446
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2015
  • Photographs
    Photographs :Priscilla Paggiaro
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Abraccio Móveis, Conceito Marcenaria, Lustres Baronesa, Portinari, Solarium Revestimentos, Terracor Tintas e Revestimentos
  • Structural Engineer : Rubens de Oliveira
  • Electrical And Hydraulic Systems Engineer : Mega Watts Projetos Elétricos e Hidráulicos - Daniel Bissoli
  • Electrical Engineer : Daniel Bissoli
  • Hydraulics Engineer : Daniel Bissoli
  • City : Vila Alvorada
  • Country : Brazil
More SpecsLess Specs
Quinta das Paineiras  House / Ricardo Ropelle Felippi Arquiteto - Facade, Chair, Deck
© Priscilla Paggiaro

Text description provided by the architects. The house was designed on a land with prime location within the allotment. The lack of neighbors on their sides facing the street allowed generous openings without loss of privacy and incorporating to the internal environment the natural light and the sky with its transformations.

Quinta das Paineiras  House / Ricardo Ropelle Felippi Arquiteto - Facade
© Priscilla Paggiaro

The project proposes two blocks with different uses and forms to clearly separate two programmatic concepts of living: socialization and recollection.

Plan

Socialization is experienced in the "open house". Fully integrated with the garden and the landscape, it proposes a new form of relationship between people, landscape and place. In this part of the house are located the living areas, cooking, socializing and entertainment.

Quinta das Paineiras  House / Ricardo Ropelle Felippi Arquiteto - Sofa, Table
© Priscilla Paggiaro

Large sliding doors along the main space bathe the interior with natural light and allow the garden and the sky to be part of the internal environment, accentuating the connection between the internal and external spaces, without limitations to the circulation between these spaces.

Quinta das Paineiras  House / Ricardo Ropelle Felippi Arquiteto - Sofa, Table, Lighting, Chair
© Priscilla Paggiaro

The gathering happens in the "closed box", designed for the protection of individuality. With its back to the social areas, the atmosphere is suitable for both rest and reflection. A place to take care of body and soul.

Quinta das Paineiras  House / Ricardo Ropelle Felippi Arquiteto - Windows, Facade
© Priscilla Paggiaro

In this block, which floats on the garden, are located the bedrooms. Its windows facing east and the forest allow us to witness the sunrise and enjoy the silence of nature.

Sketch Section

The volume of the dorms is supported by two elements with opposite characteristics. On one side the heaviness of a stone block, where the office is located and on the other the lightness of the unfilled garage with a garden in the background. 

Quinta das Paineiras  House / Ricardo Ropelle Felippi Arquiteto - Windows, Facade
© Priscilla Paggiaro

The concept of landscaping was the expansion in the variety and freedom of use in social areas. The lawn is proposed as an extension of the indoor areas and pool terrace. For privacy, tall species have been placed along the boundaries of the land and a hedge replaces the traditional closing walls. 

Quinta das Paineiras  House / Ricardo Ropelle Felippi Arquiteto - Windows, Facade
© Priscilla Paggiaro

Walking around the house is an experience to feel different atmospheres, textures, sensations, sounds and visuals.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Quinta das Paineiras House / Ricardo Ropelle Felippi Arquiteto" 29 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/868854/quinta-das-paineiras-house-ricardo-ropelle-felippi-arquiteto> ISSN 0719-8884
© Priscilla Paggiaro

Quinta das Paineiras 住宅 / Ricardo Ropelle Felippi事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.