We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

The Courtyard House / De Rosee Sa

The Courtyard House / De Rosee Sa

©  Alexander James Photography©  Alexander James Photography©  Alexander James Photography©  Alexander James Photography+ 26

More SpecsLess Specs
©  Alexander James Photography
© Alexander James Photography

Text description provided by the architects. The client's brief was to demolish an existing single-storey storage garage and construct a new two bedroom house in an awkward space between rear terraced gardens and a row of 16 garages in West London. 

©  Alexander James Photography
© Alexander James Photography

To respect the tight planning constraints of the site the concept was to create three external courtyard spaces around the original form of the garage that would help bring light deep into the proposed plan. It was not possible to place windows in the boundary walls, so skylights were positioned above each family space.

©  Alexander James Photography
© Alexander James Photography
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
©  Alexander James Photography
© Alexander James Photography

The first courtyard was sunk down to create a new basement level, which would house the second bedroom, ensuite and plant room.  Above, on the ground floor, the courtyard separates the private bedrooms from the family spaces in the new house.  

©  Alexander James Photography
© Alexander James Photography

As we moved forward through the design, the second courtyard separates the kitchen and the living room, bringing light and air into the middle of the house. During the Summer months, the client has the ability to open up the series of crittall doors to create one large family space.

©  Alexander James Photography
© Alexander James Photography

The third courtyard separates the house from the front driveway, creating a storage unit for bikes, bins and housing for the ASHP. The boundary acts as a point of departure from West London, as you step through the cedar-clad threshold into the private residence.

©  Alexander James Photography
© Alexander James Photography
Sections
Sections
©  Alexander James Photography
© Alexander James Photography

The material palette was kept simple to allow the different spaces to flow into each other, using off white walls, cedar battens and oak parquet flooring. The spaces were then framed by the black crittall style windows and doors.

©  Alexander James Photography
© Alexander James Photography

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "The Courtyard House / De Rosee Sa" 10 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/868711/the-courtyard-house-de-rosee-sa> ISSN 0719-8884
©  Alexander James Photography

三院一宅 / De Rosee Sa

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.