the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Paula Ribas
  6. 2016
  7. Lagartixa House / Paula Ribas + Gémeo Luís + Nuno Valentim

Lagartixa House / Paula Ribas + Gémeo Luís + Nuno Valentim

  • 09:00 - 19 March, 2017
Lagartixa House / Paula Ribas + Gémeo Luís + Nuno Valentim
Lagartixa House / Paula Ribas + Gémeo Luís + Nuno Valentim, © João Ferrand
© João Ferrand

© João Ferrand © João Ferrand © João Ferrand © João Ferrand + 20

  • Client

    Joana Ribas
  • Organization

    Nuno Valentim, Arquitectura e Reabilitação, Lda
  • Engineer

    GEPEC – Gabinete de Estudos e Projectos de Engenharia Civil da Trofa, GET –
  • Thermal Power Management

    Gabinete de Engenharia Electrotécnica, Vasco Peixoto de Freitas, Consultadoria
  • More Specs Less Specs
© João Ferrand
© João Ferrand

Text description provided by the architects. Situated in a village in the North of Portugal, it lies between arable land and a pine forest. For a household of five, the house consists of four sleeping rooms, kitchen, dining room, living room, laundry room, a small music studio and a porch.

© João Ferrand
© João Ferrand

Its footprint was adjusted to the existing terrain and integrated in the landscape, its form revealing the principle of not tearing down existing trees. The construction system held a principle of economy where traditional building solutions were adopted, and crucial values were recovered in order to create harmonious architectural, landscape and social relationships. In this context and to boost indigenous economy, construction work was carried out by a local contractor.  

Planta, Elevações e Cortes
Planta, Elevações e Cortes

Structural/infrastructural measures were implemented together with the respect for the environment, aiming to promote a balanced, self-powered life-cycle of the house. 

© João Ferrand
© João Ferrand

The use of natural cork as a material of great abundance in Portugal accumulates multiple advantages. In addition to being biodegradable, it has great thermal efficiency - in this case efficiency is optimized, combining insulation and cladding in a singular material, therefore avoiding an entire layer of material and inherent costs. 

© João Ferrand
© João Ferrand

The house's form and orientation permit the best solar exposure for each room. Shading is adjustable by doors / flaps designed for the purpose. The house lies on a raised slab in order to allow natural drainage of rainwater.

Detalhes
Detalhes

Terrain modeling made use of the remains of its construction. An existing watercourse passing through the site was revitalized to implement an irrigation system, enabling the plantation and maintenance of new fruit trees, a resource of strong regional expression.

© João Ferrand
© João Ferrand

View the complete gallery

About this office
Cite: "Lagartixa House / Paula Ribas + Gémeo Luís + Nuno Valentim" [Casa Lagartixa / Paula Ribas + Gémeo Luís + Nuno Valentim] 19 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/867151/lagartixa-house-paula-ribas-plus-gemeo-luis-plus-nuno-valentim/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.