the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. Omar Gandhi Architect
  6. 2015
  7. The Lookout at Broad Cove Marsh / Omar Gandhi Architect

The Lookout at Broad Cove Marsh / Omar Gandhi Architect

  • 11:00 - 14 March, 2017
The Lookout at Broad Cove Marsh / Omar Gandhi Architect
The Lookout at Broad Cove Marsh  / Omar Gandhi Architect, © Doublespace Photography
© Doublespace Photography

© Doublespace Photography © Doublespace Photography © Doublespace Photography © Doublespace Photography + 13

  • Engineer

    Andrea Don - caster Engineering
  • Structural model

    Ben Angus
  • Contractor

    Joseph ‘MacGee’ MacFarlane
  • More Specs Less Specs
© Doublespace Photography
© Doublespace Photography

Text description provided by the architects. The Lookout at Broad Cove Marsh is situated delicately along a narrow piece of land between a tree-lined country road and a dramatic ocean-side cliff. The project is located on Broad Cove Marsh Road on the outskirts of Inverness, Cape Breton Island, a small coastal community popular among tourists and seasonal dwellers for to its sandy beaches and dunes, steep cliffs along the Cabot Trail, and world-class golf courses. 

© Doublespace Photography
© Doublespace Photography

The clients —a married couple from Toronto, and proud parents of three grown-up kids—purchased the long sliver of coastline for its expansive sunset views over the Gulf of St. Lawrence, its adjacency to the serene fairways and jagged cliffs of the Cabot Cliffs golf course, and to build a place to bring family together.

© Doublespace Photography
© Doublespace Photography

The seasonal residence is defined by a single loaded corridor running parallel to the length of the property, with a series of open and private spaces overlooking the ocean cliff. 

Axonometric
Axonometric
Plans
Plans

The corridor is anchored by an exposed concrete retaining wall on the exterior wall and a 48-foot continuous run of board-clad millwork, which slips seamlessly from exterior to interior and then continues again on the far side of the residence. 

© Doublespace Photography
© Doublespace Photography

Programmatically, one half of the dwelling is composed of an indoor/outdoor great room that includes areas for relaxing, cooking, and hosting. This open space is anchored by an 18-foot long island which shares food prep and dining. 

© Doublespace Photography
© Doublespace Photography

On the other end of the house, three repeating pod-like units slip past the ocean-side glazing to plug into the corridor, and thereby delineate the private spaces of bedrooms and bathrooms. In contrast to the concrete finish of the groundwork (retaining wall and floor slab) and the fine-grain natural finish of the wooden service bars, the pods are lined with white-washed locally sourced spruce boards of a wider dimensions. 

© Doublespace Photography
© Doublespace Photography

The south-west face of the dwelling (private side) opens to the views of the Atlantic with floor-to-ceiling glass, while the long strip of clerestory sitting atop the retaining wall (public side) allows a continuous run of gentle north-east light to peer in. A simple, reverse-shed roof floats the length of the building like a low-slung hat, shielding the interiors from the more intense summer sun while exaggerating the horizontality of the sea and landscape. Atop the kitchen, a portion of the roof lifts up like an open cassette deck to allow more light to trickle in—moderated a low-tech wood brise-soleil—and to punctuate the heart of the social space 

© Doublespace Photography
© Doublespace Photography
Cite: "The Lookout at Broad Cove Marsh / Omar Gandhi Architect" 14 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/867134/the-lookout-at-broad-cove-marsh-omar-gandhi-architect/> ISSN 0719-8884
© Doublespace Photography

宽阔的湾湿地的瞭望台 / Omar Gandhi Architect