We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Social Dwellings in Vallecas / Paredes Pino

Social Dwellings in Vallecas / Paredes Pino

Courtesy of  paredes pinoCourtesy of  paredes pinoCourtesy of  paredes pinoCourtesy of  paredes pino+ 26

  • Architects: Paredes Pino
  • Area Area of this architecture project Area:  5587
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2007

Text description provided by the architects. I have always been a linear block. I was aware, from the very first moment, of what the regulations said about my future: "Building an open linear block." The shape of the plot did not help much. A corner L with three arms that wrapped up the square (an urban block with an interior courtyard).

Courtesy of  paredes pino
Courtesy of paredes pino

Being linear, even if one turns around the corner, and with gallery accesses, has many advantages. You can be even fairer, by giving all the housing units two orientations: the street and the interior courtyard, cross ventilation and access to all tenants from a single entrance.

Courtesy of  paredes pino
Courtesy of paredes pino

The radial organization, fan-shaped, brings the open space closer to all the housing units. Balance of conditions. Their vertical stacking makes logical the application of all the structural services systems.

Courtesy of  paredes pino
Courtesy of paredes pino

The gallery provides access to each of the housing units while being the vertical communication street. It also creates a space that we understand not only as a dynamic corridor but as a true open lobby for each unit. An intermediate, transicional space which allows to filter or tame outside elements like wind, cold or excessive heat.

Courtesy of  paredes pino
Courtesy of paredes pino

The access to all units takes place through an elevated courtyard-laundry room, as the last step in the gradient that separates the public from the private. Crossing the housing units, the openings that are set-back offer a greater intimacy to users because they contain only their own windows. The house is organizad in two area: a day one, with the Entrance, the kitchen and the living area; and the night one, with the bedrooms and the bathrooms.

Courtesy of  paredes pino
Courtesy of paredes pino

In the upper level – which accommodates the lumber rooms – the terrace solarium, with its artificial grass carpet, extends the dwelling towards the roof and offers privileged views over the Ensanche (urban expansion area) of Vallecas.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Vallecas, Madrid, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Social Dwellings in Vallecas / Paredes Pino" 04 Nov 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/86181/social-dwellings-in-vallecas-paredes-pino> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of  paredes pino

巴列卡斯社区住宅 / Paredes Pino

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.