the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Urban Planning
  4. The Netherlands
  5. Wiel Arets Architects
  6. V Tower / Wiel Arets Architects

V Tower / Wiel Arets Architects

  • 00:00 - 19 October, 2010
V Tower / Wiel Arets Architects
V Tower / Wiel Arets Architects

V Tower / Wiel Arets Architects V Tower / Wiel Arets Architects V Tower / Wiel Arets Architects V Tower / Wiel Arets Architects + 12

Text description provided by the architects. Dutch architects Wiel Arets Architects, have won the 2011 ContractWorld Award for the V Tower in Eindhoven, The Netherlands. Architect's description and additional images after the break.

The Valid tower is a 13 story office tower located within the Flight Forum, an industrial park with an urban plan by MVRDV.

The urban plan is based on six clusters dropped loosely into the landscape and accessed from a looping road, a branch connection of the A2. The tower, which contains offices, is situated in cluster 1 where all buildings with office functions are concentrated. The site is cut across its full length by a parking garage whose roof creates a platform for a second urban level, which even contains a bus line. While the main entrance of the tower is related to the elevated level, delivery and parking take place at the level of the ring road. The thirteen-stacked floors correspond exactly with the geometry of the given polygonal footprint, resulting in a somewhat slender volume. Apart from the shared facilities, the entrance lobby and the lounge on the top levels, there is no difference in height between floors.

The plan is programmed around two shafts that leave a bay’s width to the exterior skin, thus allowing continuous circulation inside the façade. The inner organization of the shafts allows for a layout of cellular, as well as landscape offices. Besides the shafts, only three irregularly shaped columns are needed to support the building. The glazed outer surface is treated with a reflecting silver print, effecting an alternation between transparency and a reflection of the tower’s skin. The mirroring ranges from clear at the top to diffuse below, depending on the density of the applied silver dots - from picturing the surroundings on the façade to allowing a glance inside.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "V Tower / Wiel Arets Architects" 19 Oct 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/82600/v-tower-wiel-arets-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

V 塔 / Wiel Arets Architects