the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Pedro Ferreira Architecture Studio
  6. 2017
  7. Alves da Veiga / Pedro Ferreira Architecture Studio

Alves da Veiga / Pedro Ferreira Architecture Studio

  • 05:00 - 9 March, 2017
Alves da Veiga / Pedro Ferreira Architecture Studio
Alves da Veiga / Pedro Ferreira Architecture Studio, © João Morgado
© João Morgado

© João Morgado © João Morgado © João Morgado © João Morgado + 21

© João Morgado
© João Morgado

Text description provided by the architects. The Alves da Veiga project aimed to reconvert an old typography, built in the nineteenth century and abandoned for decades, in a set of six apartments, maintaining all the structure and spatial concept of preexistence.

© João Morgado
© João Morgado

The original building, though appearing from the outside only two storeys, in fact contained a curious floor + mezzanine organization that actually embodied four habitable floors.

Plans
Plans

Despite the advanced state of degradation, the industrial austerity that we encountered during the first visits served as a starting point for the definition of the proposal.

© João Morgado
© João Morgado

A simple and strict organization where the spaces are strongly illuminated and marked by the double height of the right feet.

Section
Section

The result is six duplex apartments, where the white walls and ceilings contrasts with the cold concrete in ground floor and heat of the pine on the upper floors.

© João Morgado
© João Morgado

The staircase, organizer element of the set, is punctuated by a skylight that rescues the light into the building.

© João Morgado
© João Morgado

View the complete gallery

About this office
Pedro Ferreira Architecture Studio
Office
Cite: "Alves da Veiga / Pedro Ferreira Architecture Studio" 09 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/806772/alves-da-veiga-pedro-ferreira-architecture-studio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.