the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. FRARI - architecture network
  6. 2015
  7. Deck House / FRARI - architecture network

Deck House / FRARI - architecture network

  • 02:00 - 11 January, 2018
Deck House / FRARI - architecture network
Deck House / FRARI - architecture network, © ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

© ITS – Ivo Tavares Studio © ITS – Ivo Tavares Studio © ITS – Ivo Tavares Studio © ITS – Ivo Tavares Studio + 34

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

Text description provided by the architects. The challenge of this project was the expansion of a single-family house, with five years of existence. The house had weaknesses in its spatial organization, with missing space in some areas and wasted space in another ones.

Besides, the house had no relation with green surroundings, it was needed a study that could restore the relationship between the inner and outer space.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

The unification of the two initial plots, with a total of about 1300 m2, allowed a new configuration of the volume, that was extended horizontally, reinforcing the connection with the outside environment.

Diagram
Diagram

The design of the set is simple, and abstract, to reintegrate the two parts into one. For this reason the facades were partially covered with composite panels, creating a skin that unifies the architectural piece. The old and the new come together!

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

The vertical patio that limits the entry moment makes the connection between the existent construction, and new construction, leaving that part as an open area.

After this transition moment, the space is open, clean, and confortable, being able to support the amount of people often invited to the house.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The living room is, in both sides, limited by glass walls, that provides total sunlight from the south side and, at the same time, direct access and views for the backyard, with the swimming pool, barbecue area, children’s playground, deck area and the gardens.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

At the first floor it was added a new master bedroom, with an open toilet that connects with the bedroom, and with the patio, in a romantic atmosphere.

The terrace is a private space that guarantees relaxed moments, after living in this house of busy lives.

© ITS – Ivo Tavares Studio
© ITS – Ivo Tavares Studio

View the complete gallery

Cite: "Deck House / FRARI - architecture network" 11 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/806769/deck-house-frari-architecture-network/> ISSN 0719-8884