the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. New Zealand
  5. CoLab Architecture
  6. 2016
  7. Urban Cottage / CoLab Architecture

Urban Cottage / CoLab Architecture

  • 17:00 - 28 February, 2017
Urban Cottage / CoLab Architecture
Urban Cottage / CoLab Architecture, © Stephen Goodenough
© Stephen Goodenough

© Stephen Goodenough © Stephen Goodenough © Stephen Goodenough © Stephen Goodenough + 27

© Stephen Goodenough
© Stephen Goodenough

Text description provided by the architects. The idea of the ‘Urban Cottage’ stems from a shared fascination between the Architect and Client with early colonial workers cottages, and an appreciation for the charm and scale they offer to the existing urban context of Central Christchurch.  Traditionally these buildings were small in scale but rich in volume, constructed using basic materials that were readily available at the time.  The design process would evolve this idea to create a small contemporary stand-alone-house to accommodate a young professional family that, unlike it’s historic predecessor, would orientate toward northern sun and open to external connections - a house that would speak of its colonial reference while adapting to its Pacific environment.  On top of this it would need to be strong (due to high seismic activity in the Canterbury area), clean lined and cost effective to construct.

Cross Section
Cross Section
Floor Plan
Floor Plan
Cross Section
Cross Section

Driven by a small 20m long x 10m wide building site, the square floor plan of the traditional workers cottage is split in two and rotated to form a rectilinear layout.  These two forms are further offset to accommodate a vehicle park to the south and an outdoor living space to the north, providing access to all day sun to the main living spaces.  The ‘back-of-house’ lean-to that features in many historic cottages is elevated and capped with a translucent roof to create shelter for the vehicle park and covered pedestrian entry, while allowing sunlight to pass through.  Internally the ever-present central entry hall remains, forming a transition space and visual buffer between public living and private sleeping spaces.  Steep gabled roofs and high-pitched ceilings are deployed to create a sense of space that seems to exceed its modest 80m2 footprint.  High-level windows to the west façade draw in late afternoon sun and capatilise on a reduced boundary setback regulation.  Subtle references to the traditional materiality of the colonial cottages are translated in a contemporary fashion, such as timber weatherboard wall cladding, expressed window surrounds and recycled timber flooring.  The dark black exterior is contrasted by a bright white interior, executed with absolute discipline to the monochromatic theme.  Birch faced plywood is used in a natural state to face all joinery elements, which includes a space-saving storage partition between the living spaces and the main entry hall.

© Stephen Goodenough
© Stephen Goodenough

Product Description. The historic Christchurch Workers Cottage was traditionally clad in brick of horizontal timber weatherboards.  Given the poor soil quality of this particular site and the high seismic activity in the Canterbury area, a lightweight cladding system had to be used.  The Architect selected a square profiled Western Red Cedar vertical Shiplap weatherboard (by Herman Pacific) to reference the traditional building materials, while giving the house a more clean and contemporary aesthetic.  The exterior was then stained in Resene Waterborne Woodsman CoolColourTM tinted to ‘Pitch Black’.  Resene CoolColourTM technology was used to minimise heat build up created by the dark colouring, in turn reducing movement of the timber wall cladding.

© Stephen Goodenough
© Stephen Goodenough

View the complete gallery

Cite: "Urban Cottage / CoLab Architecture" 28 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/806240/urban-cottage-colab-architecture/> ISSN 0719-8884
© Stephen Goodenough

新西兰基督城城市小屋设计 / CoLab建筑事务所