the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Bamesberger Architecture
  6. 2014
  7. The Box / Bamesberger Architecture

The Box / Bamesberger Architecture

  • 17:00 - 5 May, 2017
The Box / Bamesberger Architecture
The Box / Bamesberger Architecture, © Graham Sandelski
© Graham Sandelski

© Graham Sandelski  © Graham Sandelski  © Graham Sandelski  © Graham Sandelski  + 14

© Graham Sandelski
© Graham Sandelski

Text description provided by the architects. The Box is a 960-square-foot residence inspired by the owner’s desire for a small house overlooking an untouched wetland. Conceived as a series of boxes nestled into the hillside, the house gently engages the site offering varied views of the landscape.

© Graham Sandelski
© Graham Sandelski

To set the house into the site, the main living space was built into the hillside. Excavated rocks were reused as a base for the steel encased fireplace as well as a stepping stone inside the front door. The front door was built from a walnut tree found dead on the site.

© Graham Sandelski
© Graham Sandelski
Floor Plan
Floor Plan
© Graham Sandelski
© Graham Sandelski

The Box functions primarily on one main level, with an open-plan kitchen, dining, and living space. A small loft space provides a sleeping area and a home office. The two-story shower provides a spatial surprise in the otherwise small space.

© Graham Sandelski
© Graham Sandelski

Set at a varying angles are two square decks, a screened porch, and a small storage structure continue the spatial concept creating a small grouping of buildings along the edge of the wetlands. 

© Graham Sandelski
© Graham Sandelski

Material choices are based on affordability with a primarily natural raw appearance. Blackened steel, stone, concrete, birch plywood create a material palette complimenting the native trees and grasslands.

Elevation
Elevation
Elevation
Elevation

Product Description: Marvin windows were chosen for their cost efficiency and many standard size choices.  The windows are staggered in varying sizes allowing for complex view experiences.

© Graham Sandelski
© Graham Sandelski

View the complete gallery

About this office
Cite: "The Box / Bamesberger Architecture" 05 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/806162/the-box-bamesberger-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.