TM Headquarters / Jun Murata

TM Headquarters / Jun Murata

TM Headquarters / Jun Murata - StairsTM Headquarters / Jun Murata - LightingTM Headquarters / Jun Murata - Image 4 of 20TM Headquarters / Jun Murata - Image 5 of 20TM Headquarters / Jun Murata - More Images+ 15

  • Architects: Jun Murata
  • Area Area of this architecture project Area :  147
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2016
  • Photographs
    Photographs :Jun Murata
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  DN Lighting, ENDO Lighting Corporation, YASUDA
  • Structure : Reinforced Concrete
  • Model : Nini
  • City : Osaka
  • Country : Japan
More SpecsLess Specs
TM Headquarters / Jun Murata - Image 5 of 20
© Jun Murata

Text description provided by the architects. This is the renovation of the headquarters of the real estate company based in Osaka, Japan. On the 12nd floor – the top floor of this building, new head office is required. The VIP space and meeting spaces are very important for this company which is having many conferences with clients.

TM Headquarters / Jun Murata - Image 16 of 20
© Jun Murata

Firstly, visitors reach the elevator hall which is installed a reception counter. From the hall with an impressive monochrome contrast, they can catch a glimpse of the wooden entrance space through the glass door. 

TM Headquarters / Jun Murata - Image 19 of 20
© Jun Murata

In the darkness, the statue of Maitreya which is said to "save countless sentient beings" is enshrined on the entrance wall, and welcomes guests gently. The corridor is divided into right and left, the president's office room, rest spaces and the kitchen are arranged on the left side, and the meeting area and the main office room are arranged on the right side. 

Plan

From the VIP room / the president's office, guests can enjoy beautiful view of majestic Ikoma-yama mountain range in the daytime and the urban illumination of Osaka at night. In order to respond promptly to visitors and quickly grasp internal trends, the president room is located closest to the entrance and in the middle of the traffic.

TM Headquarters / Jun Murata - Windows, Chair
© Jun Murata

In the back of the right hand of the corridor, a double louver of aluminum gently separates the space. There are large and small meeting spaces on the left and right, and a passage leading to the office is arranged in the center. 

TM Headquarters / Jun Murata - Facade
© Jun Murata

By inserting a vertical louvers into this ambiguous one room connected from the corridor, I aimed at a semi-public space like a lounge without having complete sealability. The sunlight from the south passes through louvers and projects impressive shadows on the floor. 

TM Headquarters / Jun Murata - Image 18 of 20
© Jun Murata

On the back of the narrow corridor between the grids on both sides, there is a spacious office for 20 people. From the horizontal opening facing the west side,workers can see the various aspect of the city that is changing every moment. I expect they can concentrate their business with relaxing mind in this office space. 

TM Headquarters / Jun Murata - Windows
© Jun Murata

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Osaka, Osaka Prefecture, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "TM Headquarters / Jun Murata" 02 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/806049/tm-headquarters-jun-murata> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.