the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Market
  4. Belgium
  5. MDW ARCHITECTURE + H+G Architects
  6. 2015
  7. Delhaize Quai de Rome / MDW Architecture + H+G Architects

Delhaize Quai de Rome / MDW Architecture + H+G Architects

  • 05:00 - 7 March, 2017
Delhaize Quai de Rome / MDW Architecture + H+G Architects
Delhaize Quai de Rome / MDW Architecture + H+G Architects, © Séverin Malaud
© Séverin Malaud

© Séverin Malaud                © Séverin Malaud                © Séverin Malaud                © Séverin Malaud                + 16

    © Séverin Malaud
    © Séverin Malaud

    Text description provided by the architects. Programmes of this type are notorious for producing mundane buildings – devoid of interest at best, and often outright urbicide. Our vision goes beyond the mere cosmetic upgrade of the decorated shed, asking: How can the designers of a supermarket quietly succeed in weaving part of the urban fabric? 

    © Séverin Malaud
    © Séverin Malaud

    Urbanism
    Situated in the middle of an elongated 180m long and largely paved city block, the project aims to improve the quality and permeability of the site, both for users of the building and for residents of the area.

    © Séverin Malaud
    © Séverin Malaud

    In order to create a new public pedestrian crossing which splits the block, the existing building – which was due for demolition – is relocated to the edge of the plot. The new building helps to upscale a difficult zone, enclosed between high party walls.

    Axonometric
    Axonometric

    The clarification of the flow of vehicles on the whole site and placement of a substantial part of the car park underground reduce the visual impact of the cars, and allow large areas to be covered with greenery. This also improves the routes across the block for soft mobility. 

    © Séverin Malaud
    © Séverin Malaud

    The rooftop of the building, visible from many nearby multi-storey apartment buildings, is broken up by emergences which reduce the volumetric impact of the supermarket. The green roofs covering the various parts of the project, combined with a long interior patio planted with trees reinforce the presence of greenery in the block.

    © Séverin Malaud
    © Séverin Malaud

    Architecture
    The work on perception started with the roof is continued with the treatment of façades. They are marked by a series of pleats which enliven pedestrian routes along the alleyway.

    © Séverin Malaud
    © Séverin Malaud

    Wood is used throughout the project, from structure to façade. Beside its reduced impact in terms of grey energy, the choice of this eco-responsible material is also motivated by its ability to create a building that is visually lighter, easily adaptable and/or recyclable.

    Floor Plan
    Floor Plan

    Cedar cladding, with variable rhythmic scansions and its warm materiality, offers an additional antidote to the mineral surfaces of the block.

    © Séverin Malaud
    © Séverin Malaud

    The interior of the shop breaks away from the usual practice in that special attention is paid to visual contacts with the exterior and the penetration of daylight, coming from the alleyway side and along the large patio at the rear of the building.

    Axonometric
    Axonometric

    The singular ambition of this project is to show that a development programme as basic as a supermarket can, if handled with ambition and craftiness, become a subtle operation of urban acupuncture that heals the place where it is built.

    © Séverin Malaud
    © Séverin Malaud

    View the complete gallery

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    MDW ARCHITECTURE + H+G Architects
    Office
    Cite: "Delhaize Quai de Rome / MDW Architecture + H+G Architects" 07 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/805957/delhaize-quai-de-rome-mdw-architecture-plus-h-plus-g-architects/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.