the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses Interiors
  4. Portugal
  5. URBAstudios
  6. 2016
  7. The Green House / URBAstudios

The Green House / URBAstudios

  • 05:00 - 27 February, 2017
The Green House / URBAstudios
The Green House  / URBAstudios, © João Morgado
© João Morgado

© João Morgado © João Morgado © João Morgado © João Morgado + 28

© João Morgado
© João Morgado

Text description provided by the architects. The room that aimed to be an apartment and turned into a “House”

The project is located in a XIXth century building in the historical centre of the city of Porto. The object of the intervention was a room of 36m2 in a damaged state, facing towards the front of the third floor of the building. The vertical communication of this kind of building is typically situated in the centre, so that there is a room facing the front and one facing the back of the building.

Diagram
Diagram

The programme was ambitious for a 36m2 space. The client wanted to build, with a limited budget, a complete apartment for short term renting, able to allocate 4 to 5 people with the best possible privacy. 

© João Morgado
© João Morgado

The approach aimed to take away the temporary and impersonal character typical of short term renting apartments by using a familiar and universally recognizable concept/image.

Plan
Plan

Given that the project is in the top floor of the building, it was possible to expand the space towards the attic gaining more than 13 m2 of usable area. Moreover, it enhanced the strong, universal and simple image that defined the concept and the whole strategy of areas organization that visually transformed the apartment into a “House”.

© João Morgado
© João Morgado

With a contemporary and willingly bold language, the space was divided in two halves. One green and one white.

© João Morgado
© João Morgado

The green side, covered with the same material on all of its surfaces (floor, walls, ceiling) and painted in the same colour, is organized on two levels and mirrors the image of a “House”. Inside this half we find a first level with the entrance, the kitchen, the bathroom and the sleeping area, while in the second level, a mezzanine, there is one more sleeping area accessible through a vertical ladder.

Sections
Sections

The white side has a double height ceiling, where the living room is located and from which you can access a small balcony with a panoramic view over the city. Because of the communal purpose of the area and of the language used in this half of the apartment, we can metaphorically think of this part as the patio. In a sense it brings you outside of the “House” and lets you perceive its volumetry.

Although small, this design responds to the functional needs of the programme and aims at creating a spatial experience based on the feeling of surprise and contradiction by having the image/ concept of a House in the 3rd floor of a building. 

© João Morgado
© João Morgado

Despite being a completely opened loft, the green colour plainly identifies the space organization. Moreover, natural pine slats are used to create partitions without breaking with the existing visual relation.

© João Morgado
© João Morgado

The House was completely covered in MDF panels that maintain a wood-like texture also after being painted, conveying a feeling of coziness.

© João Morgado
© João Morgado

In the living room, the pre-existing “Riga” wood floor was recovered and the walls and ceiling were painted white to maximize brightness. In the kitchen, the white “Estremoz” marble of the counter and of a part of the wall stands out, adding personality to this area.

© João Morgado
© João Morgado

Na zona social o soalho em Riga pré-existente foi recuperado e as paredes e tecto foram pintados de branco maximizando a luminosidade. Na cozinha, a aplicação de pedra Mármore “Estremoz” branca no balcão e em parte da parede destaca-se conferindo-lhe personalidade.

© João Morgado
© João Morgado
Cite: "The Green House / URBAstudios" [The Green House / URBAstudios] 27 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/805951/the-green-house-urbastudios/> ISSN 0719-8884
© João Morgado

波尔图绿之家 / URBAstudios