the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. News
  3. David Chipperfield's West Village Apartment Complex Finally Given Greenlight

David Chipperfield's West Village Apartment Complex Finally Given Greenlight

David Chipperfield's West Village Apartment Complex Finally Given Greenlight
David Chipperfield's West Village Apartment Complex Finally Given Greenlight, Rendering of the latest proposal. Image via LPC Review Materials
Rendering of the latest proposal. Image via LPC Review Materials

David Chipperfield’s West Village Apartment Building in New York City is finally getting off the ground. Following three rejected planning applications, originally submitted in July 2016, the city’s Landmarks Preservation Commission (LPC) has finally given the six-story building the go-ahead. Located at 11-19 Jane Street, the site sits within the Greenwich Village Historic District, designated as a historic preservation district by the LPC in 1969.

Minor changes have been made between the January proposal (left) and February proposal (right). Image via LPC Review Materials
Minor changes have been made between the January proposal (left) and February proposal (right). Image via LPC Review Materials

Originally designed with a light-colored, precast concrete facade, the design was revised over concerns that it would clash with the historic neighborhood’s primarily brick aesthetic. Over the project’s iterations, the material was changed to red brick and brick-colored cast stone and the size of the openings reduced. The top story of the building has also been pushed back to give the building a smaller presence from the street, and to create a terrace for the penthouse.

Existing site. Image via LPC Review Materials
Existing site. Image via LPC Review Materials
Minor changes have been made between the January proposal (left) and February proposal (right). Image via LPC Review Materials
Minor changes have been made between the January proposal (left) and February proposal (right). Image via LPC Review Materials

Last presented in January, the most recent tweaks include the removal of a 2nd story balustrade and a redesign of the sliding panel windows to casement-style fixture accented by a recessed lintel and a red cast stone mullion. A garage door providing access to 12 public parking spaces below the residences remains in the center.

While approval has been granted, the LPC suggested that the team continue to refine how the building looks along the street on the ground floor.

Minor changes have been made between the January proposal (left) and February proposal (right). Image via LPC Review Materials
Minor changes have been made between the January proposal (left) and February proposal (right). Image via LPC Review Materials

Not everyone was pleased with the changes, however – the Greenwich Village Society for Historic Preservation released a statement voicing the disagreement with the commission’s decision.

"It is disappointing that the Landmarks Preservation Commission chose to approve a design which is so patently inappropriate for the Greenwich Village Historic District and for Jane Street," the organisation said.

"The design is barely changed from the one roundly criticised by the public and rejected by the Commission in January. It still looks like a chain motel, it's still too large, and it still sticks out like a sore thumb."

The original design featured a white, concrete facade. Image via LPC Review Materials
The original design featured a white, concrete facade. Image via LPC Review Materials

You can read the full report on the presentation, here.

News via LPC, H/T Curbed NY.

View the complete gallery

About this author
Patrick Lynch
Author
Cite: Patrick Lynch. "David Chipperfield's West Village Apartment Complex Finally Given Greenlight" 22 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/805943/david-chipperfields-west-village-apartment-complex-finally-given-greenlight/> ISSN 0719-8884
Read comments
Rendering of the latest proposal. Image via LPC Review Materials

大卫·奇普菲尔德设计的纽约West Village公寓大楼终于通过

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.