the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. News
  3. Tip-Box Balances Vertigo and Nature in Montpellier’s Mountains

Tip-Box Balances Vertigo and Nature in Montpellier’s Mountains

Tip-Box Balances Vertigo and Nature in Montpellier’s Mountains
Tip-Box Balances Vertigo and Nature in Montpellier’s Mountains , © Christophe Benichou
© Christophe Benichou

Have you ever felt yourself teetering on the edge of insanity? Or how about being this close to your tipping point? No? Well, it seems that architect Christophe Benichou has, and the result is a cubic small scale structure balancing upon the precipice of Pic-Saint-Loup.

Aptly named Tip-Box, the fictional project was originally conceived for a soon-to-be 30-year-old friend of Benichou’s. Perhaps realizing that presents should be restricted to more traditional boxes, the space is intended to serve as an outpost for contemplation and rest for hikers in the mountains of Montpellier.

© Christophe Benichou © Christophe Benichou © Christophe Benichou © Christophe Benichou + 9

© Christophe Benichou
© Christophe Benichou

Its mind-blowing verticality is also a praise to the void and an ode to vertigo and that is what The Tip-box intends to embody, says Christophe Benichou. 

Almost, but not quite tumbling over the cliff edge and into the abyss, the minimalist cube offers 360 degree views of the magnificent surrounding environment, from the Mediterranean Sea to the Cévennes. Undyingly poetic, the structure is “a praise to the void and an ode to vertigo”, channeling the uncomfortable and unknown in a single spatial experience.

© Christophe Benichou
© Christophe Benichou

After scaling the wooded hillsides and ascending the prominent mountain, hikers will experience a sudden rush of adrenaline and fear as they are met with a steep path to the cliff’s edge, only to realize that they are in fact completely safe within the solid East/West walls and under the perforated roof.

Its structure in terraces and a tilted envelope directs the visitor's eyes towards the foot of the cliff and virtually projects them into the void. That lay-out gives him an ambiguous feeling of a motionless fall or imminent take-off.

© Christophe Benichou
© Christophe Benichou

The cube is clad in a tilted envelope to propel the viewer forward and to heighten the sense of the void and suspension mid-air at a point of various departures. The project compliments and highlights the beauty of the Montpellier region, and while it provides an exciting new experience, it simultaneously ceases to exist by refocusing the viewer towards the natural environment.

© Christophe Benichou
© Christophe Benichou

Though the Tip-Box is best experienced conscious and awake, should hikers wish, they may spend the night in the cube, sheltered by the lower part of its structure.

News via: Christophe Benichou Architecture.

Live on the Edge with OPA's Casa Brutale

View the complete gallery

About this author
Osman Bari
Author
Cite: Osman Bari. "Tip-Box Balances Vertigo and Nature in Montpellier’s Mountains " 13 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/805010/tip-box-balances-vertigo-and-nature-in-montpelliers-mountains/> ISSN 0719-8884
Read comments
© Christophe Benichou

蒙彼利埃山尖上的观景平台

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.