the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. Sweden
  5. LINK arkitektur
  6. 2014
  7. Vendelsö Hage Preschool / LINK arkitektur

Vendelsö Hage Preschool / LINK arkitektur

  • 09:00 - 6 February, 2017
Vendelsö Hage Preschool / LINK arkitektur
Vendelsö Hage Preschool / LINK arkitektur, © Hundven-Clements Photography
© Hundven-Clements Photography

© Hundven-Clements Photography                © Hundven-Clements Photography                © Hundven-Clements Photography                © Hundven-Clements Photography                + 11

  • Architects

  • Location

    136 72 Vendelsö, Sweden
  • Architect in Charge

    Patrik Myrberg
  • Area

    800.0 m2
  • Project Year

    2014
  • Other Participants

    Friendly Building, Turako AB, Hemfosa Fastigheter and Pysslingen förskolor
  • More Specs Less Specs
© Hundven-Clements Photography
© Hundven-Clements Photography

Text description provided by the architects. Vendelsö Hage preschool is the result of a close collaboration with the company Friendly Building, Turako AB, Hemfosa Properties and Pysslingen preschools. The preschool was built using passive house technology with prefabricated modules. The task has been to satisfy the preschool’s programme requirements, create an attractive design, a healthy working environment for children and teachers as well as a good project economy. 

© Hundven-Clements Photography
© Hundven-Clements Photography

Friendly Buildings’ modules can be designed to specifically suit different requirements in terms of programme and design. The project was carried out in a very short amount of time, with less than a year going by from first sketch before the preschool had moved in and was up and running. One of the advantages of prefabricated modules is that work on the land and the building can take place in parallel, which speeds up the entire construction process.

Ground Plan
Ground Plan
Second Level
Second Level

The preschool layout provides excellent connection between rooms. One can easily move between departments where glazed doors and openings provide teachers with an overview without infringing on the children's privacy. The departments are slightly smaller in favour of a studio, a library and a large dining room with double ceiling height.

© Hundven-Clements Photography
© Hundven-Clements Photography

The façade design is simple with a combination of wood, glass sections and yellow façade panels. The playful window layout and shifts in the façade structure, not only provide a vivid expression, but also have a functional significance. The variation in the windows’ height and size has been designed with the idea that also the smallest children should have the opportunity to look out. The overhang, which houses the studio, creates a natural roof over the nursery entrance.

The building is ideally situated near the edge of a forest, which provides shade from the strong southern sun in a natural way. The proximity of the forest also means access to an exciting area for the children to reside and play in. Along one of the building’s façades, there is a balcony with a patio underneath. Outdoor napping is becoming increasingly common in preschools and children can sleep here when the weather allows them to.

© Hundven-Clements Photography
© Hundven-Clements Photography

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Vendelsö Hage Preschool / LINK arkitektur" 06 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804766/vendelso-hage-preschool-link-arkitektur/> ISSN 0719-8884