the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Science Center
  4. Canada
  5. Teeple Architects
  6. 2016
  7. Langara Science & Technology Building / Teeple Architects

Langara Science & Technology Building / Teeple Architects

  • 20:00 - 2 February, 2017
Langara Science & Technology Building / Teeple Architects
Langara Science & Technology Building  / Teeple Architects, © Andrew Latreille
© Andrew Latreille

© Andrew Latreille          © Andrew Latreille          © Andrew Latreille          © Andrew Latreille          + 35

  • Architects

    Teeple Architects Inc. (Design & Technical Architect), Proscenium Architecture + Interiors (Architect of Record)
  • Location

    Vancouver, BC, Canada
  • Lead Architects

    Stephen Teeple, Kori Chan
  • Area

    157000.0 ft2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Andrew Latreille
© Andrew Latreille

Text description provided by the architects. This project is the third phase in the implementation of Langara College’s Master Plan (carried out by Teeple Architects). As in the case of the first two phases (also carried out by our team), the creation of sustainable, vibrant indoor and outdoor environment is a key focus. The new building is a five-storey structure situated at a key entrance to the campus. The building is intended to form an iconic gateway into the campus, emphasized by a bold cantilever.

© Andrew Latreille
© Andrew Latreille

The building contains some of the most significant Departments at the College, brought together into a single, collaborative facility for the first time. The sciences, including chemistry, biology, physics / astronomy, nursing and computer Sciences, occupy the upper three levels, while consolidated students services and food service can be found on the lower two floors.

© Andrew Latreille
© Andrew Latreille

The three upper lab levels are designed to be flexible and adaptable for future change. Labs with the highest levels of service are situated near the top of the building, minimizing fume hood exhaust runs. This results in the creation of an economic, well organized and dynamic lab environment for Langara College.

© Andrew Latreille
© Andrew Latreille

Collaborative spaces – including the dramatic ‘Vortex Lounge’ – permeate all levels to provide visual interconnectivity through the different program zones and facilitate to the greatest degree possible collaboration, innovation and interdisciplinary learner-focused education.

© Andrew Latreille
© Andrew Latreille

Advancing the College’s sustainability goals through the creation of a sustainable, vibrant, indoor and outdoor environment, the project is a LEED® Gold candidate. This relies heavily on very efficient building systems as well as the full integration of healthy living components. LEED® design features include: energy efficient building envelope; low flow fume hoods with adjustable sashes; energy efficient mechanical and electrical systems; dynamic energy transfer; reflective and green roofs; the use of local LEED® approved materials; natural ventilation and hot water generation via solar thermal panels.

Section
Section

The building incorporates intuitive navigation systems to encourage to the greatest degree possible, moving through the building itself, as well as the site on foot.

© Andrew Latreille
© Andrew Latreille

Product Description:

The upper three floors of the building are clad in a corrugated metal rain screen, supported by thermally broken facade clips. This thermally efficient and cost-effective cladding system is obscured by a shroud of extruded aluminum louvers. The ‘Sculpture Wall’ louver system, developed with Engineered Assemblies Inc. provides a degree of solar shading while serving to visually unify the dramatically cantilevered upper floors into singular iconic volume. Louver density and orientations were carefully coordinated with window placements. The aluminum louvers span between vertical HSS fins which are secured by thermally broken knife plate connections at each floor slab. Seamless integration of the Sculpture Wall system with the building envelope was provided by Marine Cladding & Sheet Metal LTD.

The second storey of the building is clad with CPI Quadwall, a Polycarbonate Wall Panel system filled with translucent insulation. This system was used to provide diffuse daylighting while satisfying the building’s stringent thermal performance requirements. A highly collaborative design-assist phase resulted in several innovations. These include the streamlining of transition details between Polycarbonate and curtain wall, the avoidance of double-frame joints at floor slabs and the use of mitered corner panels. 

© Andrew Latreille
© Andrew Latreille
© Andrew Latreille
© Andrew Latreille

© Andrew Latreille
© Andrew Latreille

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Teeple Architects
Office
Cite: "Langara Science & Technology Building / Teeple Architects" 02 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804407/langara-science-and-technology-building-teeple-architects-inc/> ISSN 0719-8884