the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Serbia
  5. re:a.c.t
  6. 2015
  7. Hous*e L / re:a.c.t

Hous*e L / re:a.c.t

  • 02:00 - 11 February, 2017
Hous*e L / re:a.c.t
Hous*e L / re:a.c.t, © Relja Ivanić
© Relja Ivanić

© Relja Ivanić Courtesy of re:a.c.t © Relja Ivanić © Relja Ivanić + 14

  • Architects

  • Location

    Valjevo, Serbia
  • Architect in Charge

    Grozdana Sisovic, Dejan Milanovic
  • Area

    658.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

    Ground Floor Plan
    Ground Floor Plan

    Text description provided by the architects. The school of the Serbian language and culture, with a hostel, is located in Valjevo, a small city in the west of Serbia. The object is situated on one of the hills of the wider city center, among the private houses of a similar or smaller volume. In order to meet the clients’ needs for diverse space types and also in order to adequately correspond to the surrounding ambience, the architecture of the object is designed as a quiet neighbor, who also uses all the benefits of the location in order to realize different spatial qualities. 

    © Relja Ivanić
    © Relja Ivanić

    A narrow and sloped lot with an outstanding view towards the cityscape, as well as the mixed function of the object, were the main motives for the architectural and spatial concept. The two different, but complementary, functions of the building are organized in the overlapping sequences of the different types of spaces and ambiances. The overall character of the building is open and inviting, aiming to include the city in the life of the school and its activities. Despite this openness, the intimate corners and the quiet common areas are also integrated into a rich, but yet very simple, spatial scheme.

    Axonometric Diagram
    Axonometric Diagram

    The winded and branched communication line, from the entrance point to the flat roofs or to the hidden backyard, and the series of micro-ambiences with different functions (an open classroom with the stand, a courtyard under vines at the lowest level and so on) were the goals to achieve by shaping the form divided into two volumes, gathered in a dynamic composition by virtue of rotation and elevation, and the carefully placed openings and connections.

    © Relja Ivanić
    © Relja Ivanić

    The school object is designed to house a private language school, known for its successful and well-visited summer courses, which gather mainly international students of the Slavic languages. Therefore, the visual contact with the local urban landscape and its surroundings acts not only as one of the visual, but also educational addition to its users’ experience.

    © Relja Ivanić
    © Relja Ivanić

    The main structure of the building is designed as a system made of reinforced concrete wrap – the façade walls, and the full floor slabs in the same material. The interiors of the volumes are designed as open spaces, divided according to the user’s actual needs by light wall partitions or glass panels. The overall selection of the materials and the construction methods, as well as the quality of the finishing works, all correspond to the lower price range of the construction and the local know-how of an average quality. The main architectural goal was to build plural ambiances and meaningful spatial impressions.

    Product Description:

    - The frontal, street façade of the building is designed as ventilated façade system using the Swisspearl fiber-cement panels, with movable elements so it gives a changeable frontal elevation to the building.

    Courtesy of re:a.c.t
    Courtesy of re:a.c.t

    View the complete gallery

    Cite: "Hous*e L / re:a.c.t" 11 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804330/hous-star-e-l-re-t/> ISSN 0719-8884