Zoom image | View original size
The school of the Serbian language and culture, with a hostel, is located in Valjevo, a small city in the west of Serbia. The object is situated on one of the hills of the wider city center, among the private houses of a similar or smaller volume. In order to meet the clients’ needs for diverse space types and also in order to adequately correspond to the surrounding ambience, the architecture of the object is designed as a quiet neighbor, who also uses all the benefits of the location in order to realize different spatial qualities.  A narrow and sloped lot with an outstanding view towards the cityscape, as well as the mixed function of the object, were the main motives for the architectural and spatial concept. The two different, but complementary, functions of the building are organized in the overlapping sequences of the different types of spaces and ambiances. The overall character of the building is open and inviting, aiming to include the city in the life of the school and its activities. Despite this openness, the intimate corners and the quiet common areas are also integrated into a rich, but yet very simple, spatial scheme. View more View full description
Share Share