the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Ström Architects
  6. 2015
  7. The Quest / Strom Architects

The Quest / Strom Architects

  • 03:00 - 30 January, 2017
The Quest / Strom Architects
The Quest / Strom Architects, © Martin Gardner
© Martin Gardner

© Martin Gardner © Martin Gardner © Martin Gardner © Martin Gardner + 17

  • Main Contractor

    Matrod Frampton
  • Structural Engineer

    Barton Engineers
  • Cost Consultant

    Stockdale
  • More Specs Less Specs
© Martin Gardner
© Martin Gardner

“The Quest” is a private house in Swanage (UK); it is a new-build home replacing an ageing bungalow that had been on the site since 1917.

© Martin Gardner
© Martin Gardner

The clients wanted a house for their retirement, but with a keen interest in design and a love of abstract and modern art, it needed to eschew the usual trappings of staid, retirement home design.

© Martin Gardner
© Martin Gardner

The site is heavily wooded and sloping, enjoying a beautiful southerly aspect with a view over the Durlston Country Park.

Site Plan
Site Plan

Early on, we established the advantages of a single-storey building; it would suit the retired clients’ future needs and the needs of their disabled daughter, give an elegant solution to the steeply sloped site and allow a simple arrangement of spaces. At the same time, the design reduces the visual impact from across the valley when looking back towards the house, and helped the scheme from a planning point of view.

© Martin Gardner
© Martin Gardner

The sloping site - with protected mature trees - very much dictated the positioning of the dwelling. Access is via the front of the property to the South, so we made use of a retaining wall faced in local Purbeck stone, to define different levels and visually mask the vehicular route, maintaining a clear view from the living spaces across the valley. 

© Martin Gardner
© Martin Gardner

The house cantilevers over the retaining wall to deal with the level changes and views, and creates a sheltered undercroft parking area. The large cantilever has been achieved through two concrete planes: the floor and roof acting together like a space beam. The concrete structure is then in-filled with simple timber drylining, leaving the concrete frame visible externally.

© Martin Gardner
© Martin Gardner

Internally, a large open-plan kitchen-dining-living area occupies the centre of the plan, with a covered terrace spanning its length and giving a sheltered outdoor area overlooking the Southern views. To the Eastern end of the house sits the guest accommodation and studies, with the master suite sitting within the cantilevered Western end of the house.

Elevations
Elevations

A simple interior palette of Purbeck stone flooring, a concrete hearth and engineered timber flooring, provide echoes of the external materials - waterproof concrete slabs and untreated larch cladding.

© Martin Gardner
© Martin Gardner

The house exemplifies our belief that simplicity and honesty of construction underlie good design. The initial concept and design drivers are instantly recognisable in the building, and we worked to retain this clarity of intent without adding anything unnecessary to the building. We think carefully about how we build our buildings and work closely with our engineers to ensure an architecture founded in such basic things such as structure, details, materials and order.

© Martin Gardner
© Martin Gardner

View the complete gallery

About this office
Ström Architects
Office
Cite: "The Quest / Strom Architects" 30 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804218/the-quest-strom-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.