Pinar del Faro House / Carolina Pedroni + Delfina Riverti + Miguel Rossi

Pinar del Faro House / Carolina Pedroni + Delfina Riverti + Miguel Rossi

Pinar del Faro House / Carolina Pedroni + Delfina Riverti + Miguel Rossi - WindowsPinar del Faro House / Carolina Pedroni + Delfina Riverti + Miguel Rossi - Windows, FacadePinar del Faro House / Carolina Pedroni + Delfina Riverti + Miguel Rossi - Windows, Stairs, Facade, Handrail, DeckPinar del Faro House / Carolina Pedroni + Delfina Riverti + Miguel Rossi - Windows, Forest+ 21

Maldonado, Uruguay
  • Documentation : Jackeline Balbela
  • Landscape Design : Roberto Mulieri
  • Team : Jackeline Balbela
  • City : Maldonado
  • Country : Uruguay
More SpecsLess Specs
Pinar del Faro House / Carolina Pedroni + Delfina Riverti + Miguel Rossi - Windows
© Roberto Riverti

Text description provided by the architects. The house is situated on a high point of the terrain, surrounded by a number of large pine trees.

Pinar del Faro House / Carolina Pedroni + Delfina Riverti + Miguel Rossi - Garden, Deck, Forest
© Roberto Riverti

The abrupt shoulder towards the street is taken advantage of for the access to the house. A set of outdoor stairs connects to the high level of the garden, turning it into the new zero.

Pinar del Faro House / Carolina Pedroni + Delfina Riverti + Miguel Rossi - Brick, Windows, Facade, Beam, Deck
© Roberto Riverti
Section
Pinar del Faro House / Carolina Pedroni + Delfina Riverti + Miguel Rossi - Windows, Stairs, Facade, Handrail, Deck
© Roberto Riverti

Upstairs, one encounters a large patio—vacant and contained. The patio's limits are defined by a gallery that doubles as an exterior hallway, while a lateral wall is offset by a sliding door, creating a certain degree of privacy from neighbours.

Pinar del Faro House / Carolina Pedroni + Delfina Riverti + Miguel Rossi - Windows, Facade, Concrete, Courtyard
© Roberto Riverti

 The bedrooms relate to the back end of the garden through the patio. While the semi convered and the swimming pool frames the forest. 

Ground Floor Plan

Concrete plays a big part in the main volume, where it is used in walls as well as floors. Meanwhile, wood is used as both solar and visual relief. Because of its sliding gates, the house can be closed towards the front—thus controlling how much sun from the west is allowed in. 

Pinar del Faro House / Carolina Pedroni + Delfina Riverti + Miguel Rossi - Table, Chair, Beam
© Roberto Riverti

Wood is utilised once again in the top level, where the master suite is found. Diagonal roof ridjes are featured in this room and on the cielings of the rest of the rooms on this level, creating two folded wooden volumes on the concrete floor.

Pinar del Faro House / Carolina Pedroni + Delfina Riverti + Miguel Rossi - Windows, Facade
© Roberto Riverti

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Pinar del Faro House / Carolina Pedroni + Delfina Riverti + Miguel Rossi" 30 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804211/casa-pinar-del-faro-carolina-pedroni-delfina-riverti-miguel-rossi> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.