the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Educational Architecture
  4. United States
  5. Murray Associates Architects
  6. 2015
  7. John Stewart Memorial Library - Wilson College / Murray Associates Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

John Stewart Memorial Library - Wilson College / Murray Associates Architects

  • 17:00 - 27 January, 2017
John Stewart Memorial Library - Wilson College / Murray Associates Architects
John Stewart Memorial Library - Wilson College / Murray Associates Architects, © Don Pearse Photographers
© Don Pearse Photographers

© Don Pearse Photographers © Don Pearse Photographers © Don Pearse Photographers © Don Pearse Photographers + 16

  • Interior Designer

    Kirsten Watts, LEED AP
  • Project Manager

    Jamie Slotterback
  • Project Designer

    Pete Colello
  • Site/Civil, Surveying Engineer & Landscape Architecture

    Dennis Black Engineering, Inc.
  • Structural Engineer

    Cagley & Associates
  • Mechanical, Electrical, Plumbing Engineer

    Bruce E. Brooks and Associates
  • IT/AV Consultant

    Vantage Technology Consulting Group
  • Contract Manager/Construction

    R.S. Mowery & Sons Inc.
  • More Specs Less Specs
© Don Pearse Photographers
© Don Pearse Photographers

Text description provided by the architects. The original 1923 natural limestone library borders the College Green’s northern edge. Its 1960’s Annex is a monolithic building framed with cast in place concrete columns that faces the science building and parking along the north edge of campus. In early 2011 infrastructure problems rendered the building uninhabitable. The unfortunate event provided an opportunity to revisit its role for the College. 

© Don Pearse Photographers
© Don Pearse Photographers

The Library underwent an extensive analysis of its functions, programs, facilities and anticipated essential instructional goals for the future. The library had to become a new and vibrant designation center with social convergence maximizing interaction and student activity.

© Don Pearse Photographers
© Don Pearse Photographers

At the conclusion of our Master Planning, the College chose to extensively restore the 1923 Library. The Annex was razed to build a new 14,473 gsf Learning Commons that is respectful of the historic Academic Quad. A multipurpose student outdoor plaza with amphitheater seating extends educational and social activities. The library had become the new intellectual core and heart of campus.

Section
Section
Section
Section

Rather than imitating the old stylistically of form, the new structure engages the existing building by establishing a point of view that heightens the awareness of the old. The volume is simple and clean, creating a balance between the historic and contemporary spaces while additional attention was given to the scale and specialty qualities of the building.  The expansive walls of glazing and gleaming stone adhere to the rhythm and scale of the 1923 structure and provides a balance of activity yet functions as a place for learning and reflection. The new Williamson Limestone was quarried locally, resulting in zero waste to be removed from the campus. 155 tons were cut and faced at the quarry for use in hand laying stone in a matching pattern, scale and mortar profile.

© Don Pearse Photographers
© Don Pearse Photographers

The Learning Commons floors were manipulated to get higher spaces in the Commons, achieving a voluminous aura to the addition.  The new Learning Commons’ ground floor was sited 30 inches lower than the 1923 Library. This increased volume supports the public spaces for lectures and social gatherings. This design strategy aligned the first floor with the original Library. The upper floor is 24 inches higher to achieve a higher ceiling for the Art Gallery and open study areas.

© Don Pearse Photographers
© Don Pearse Photographers

The interior finishes and lighting introduced a new color pallet consistent throughout both buildings in order to knit both into one structure. The design also allows the building to be utilized as a student touch down point. “Third Spaces” were created throughout the building for self-intellectual exploration or socialization.

© Don Pearse Photographers
© Don Pearse Photographers

The original parking area and campus roads were removed to incorporate the new Learning Commons Plaza and Commons. New pathways now connect the Library to the other academic buildings, creating a new vibrant academic quad. The new Plaza has amphitheater seating for extended academic and social functions.

© Don Pearse Photographers
© Don Pearse Photographers

The building is now an energetic interactive environment that supports the College’s new pedagogy. Amenities include: The new Library provides a Commuter Lounge, Academic Support Center, study rooms, Smart classrooms, an art gallery, a Cafe, lounge and a community gathering/lecture area. Wilson’s faculty and students are engaging with the technology and multiple learning environments in a new collaborative learning process. The students utilize the relocated Academic Support Center much more than before and the College believes it will assist with student retention rates.

© Don Pearse Photographers
© Don Pearse Photographers
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "John Stewart Memorial Library - Wilson College / Murray Associates Architects" 27 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804075/college-green-murray-associates-architects/> ISSN 0719-8884