the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Chile
  5. Gonzalo Claro
  6. 2016
  7. UC Architecture School Building / Gonzalo Claro

UC Architecture School Building / Gonzalo Claro

  • 12:00 - 25 January, 2017
UC Architecture School Building / Gonzalo Claro
UC Architecture School Building / Gonzalo Claro, © Philippe Blanc
© Philippe Blanc

© Erieta Attali © Erieta Attali © Philippe Blanc © Philippe Blanc + 31

  • Architects

  • Location

    El Comendador 1936, Providencia, Región Metropolitana, Chile
  • Associate architect

    Pablo Levine
  • Design Team

    Sarah Kutz, Rafaela Behrens
  • Area

    1500.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Erieta Attali
© Erieta Attali

Text description provided by the architects. The new building of the Architecture School of Pontificia Universidad Católica de Chile is emplaced in the south corner of Lo Contador campus, aside of the large patrimonial house. It is the result of a public contest.

© Philippe Blanc
© Philippe Blanc
Exploded Isometric
Exploded Isometric
© Philippe Blanc
© Philippe Blanc

The building consists of a double height volume of laminated wood witch lies lightly over a concrete plinth.  The wood structure of columns and beams is arranged in a modulated system, which facilitates the stages of preassemble, installation and later transportation of the parts. There use of wood in the construction of the building consists in avoiding cuts and making an efficient use and taking advantage of its established dimensions. The timber skeleton remains exposed in order to make visible the way that the structure works, and the distribution of loads along the vertical and horizontal development of the building. The complete volume saves a span of 21 meters between supports; leaving the west side with a 9-meter corbel witch leaves a new hallway of access to the Campus. 

© Philippe Blanc
© Philippe Blanc

This volume was built to contain the offices for the professors, this functional programme was left in the main interior, releasing these way the first floor and the ceiling to be destined to display the programs that increases the university life in the building, leaving this way a ground-level covered patio, and a auditorium in the superior terrace wich is at the same time a viewpoint to the surrounding treetops of the neighborhood.

Site Isometric
Site Isometric
West Elevation
West Elevation

This construction is structured in wood, which helps in achieving the goal of sustainability from the very beginning of the project since it is a renewable resource and a material with a very low carbon footprint. It was mounted as a dry work technique that decreased the construction time along with the impact provoqued in the surrounding neighborhood and its inhabitants. Passive resources used in this building, such as natural cross ventilation, aimed to reduce the mechanized air conditioning and making this construction energetically efficient.  

© Philippe Blanc
© Philippe Blanc
© Erieta Attali
© Erieta Attali

Although its program is mainly for private use, it is a building with a strong public vocation, it opens its front to the city and turns its internal academic activity towards the street generating a new relation of unprecedented permeability of the campus with the neighborhood in which it is located and its community.

© Philippe Blanc
© Philippe Blanc

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Gonzalo Claro
Office
Cite: "UC Architecture School Building / Gonzalo Claro" 25 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/804066/building-of-architecture-school-uc-gonzalo-claro/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.