the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential
  4. Belgium
  5. Govaert & Vanhoutte Architects
  6. 2016
  7. Residence VDB / Govaert & Vanhoutte Architects

Residence VDB / Govaert & Vanhoutte Architects

  • 05:00 - 6 February, 2017
Residence VDB / Govaert & Vanhoutte Architects
Residence VDB / Govaert & Vanhoutte Architects, © Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

© Tim Van De Velde © Tim Van De Velde © Tim Van De Velde © Tim Van De Velde + 72

  • Architects

  • Location

    Sint-Martens-Latem, Belgium
  • Architect in Charge

    Benny Govaert, Damiaan Vanhoutte
  • Area

    809.0 m2
  • Project Year

    2016
© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

Text description provided by the architects. The river Leie, that runs through the historic city Ghent is well known for its leisure boating. A bit further downstream from the city centre of Ghent, many boats reduce throttle or come to a full stop to gaze upon a residence, quite different from the other houses along the river. Amidst a golf terrain like garden lies a sculptural concrete bachelor pad, grafted on the lifestyle of its owner.

© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

The view from the river shows a long floating horizontal concrete framework that defines the ground floor, inside as well as outside. The ground floor holds all day functions, the pool area, and pool house. A second smaller concrete volume contains the master bed & bath room and two extra bed / bath rooms. A private terrace on the roof, linked only to the master bedroom, has a lowered floor towards the top of the volume, creating a private outside space with marvellous views towards the river and the garden.

© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde
Ground Plan
Ground Plan
© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

The entire ground floor area is strongly directed towards the river. Most parts of the facade are completely glazed to allow as much visibility with the garden and river as possible. To allow more privacy, the wooden box like volume that holds the pool house, can be extended with sliding panels, to completely hide the pool area from the passing boats on the river. The front façade towards the street is partially closed by a wooden plane, holding 2 entrance doors and a gate towards the car elevator. An inclined plane allows the entrance on the elevated concrete slab of the framework. The night quarters on the first level are completely opened up towards the garden, and closed off by concrete walls towards the street and river. Each bedroom has a private terrace.

© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

Nightly activities reside underground. Descending the stairs along the glazed front façade, the bright ground floor becomes dark & cosy in the cave. Wood and black Moroccan tadelakt set the tone. The focus in the basement lies on the big window behind the bar, revealing the inside of the pool. The bar behind the pool window, a DJ booth, a glazed wine cabinet, the long lounge benches, the area for exclusive cars, a built in cigar cabinet, are the embodiment of an exclusive underground club.

© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde
Basement Plan
Basement Plan
© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Govaert & Vanhoutte Architects
Office
Cite: "Residence VDB / Govaert & Vanhoutte Architects" 06 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/803928/residence-vdb-govaert-and-vanhoutte-architects/> ISSN 0719-8884
© Tim Van De Velde

VDB公馆 / Govaert & Vanhoutte Architects