the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. MASV -Amália Vieira Arquitetura
  6. 2016
  7. House in Pasárgada / MASV - Amália Vieira Arquitetura

House in Pasárgada / MASV - Amália Vieira Arquitetura

  • 09:00 - 21 January, 2017
  • Translated by Pedro Vada
House in Pasárgada / MASV - Amália Vieira Arquitetura
House in Pasárgada / MASV - Amália Vieira Arquitetura, © Daniel Mansur
© Daniel Mansur

© Daniel Mansur © Daniel Mansur © Daniel Mansur © Daniel Mansur + 47

  • Architect

    Maria Amália Santos Vieira
  • Location

    Nova Lima, Brazil
  • Team

    Nara Cunha -Design de Interiores
  • Structure

    Ferreira Jr. Engenharia
  • Area

    560.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photography

© Daniel Mansur
© Daniel Mansur

Text description provided by the architects. The site is located in a condominium of Nova Lima, on the outskirts of Belo Horizonte, surrounded by privileged natural resources such as a vast tropical Savanna eco region of Brazil and the Atlantic forest.

The plot plan was very challenging as the land was presented with a sloping topography, which showed an elevation up to 25 metres. The idea was to create a flatter topography to meet the client’s needs who wanted the house to be built at the same level and the bedroom and bathroom’s floor planted on a higher section of the land. Higher level in relation to the rest of the other sections of the house. In order to solve this problem and have an ideal access to the garage level, but at the same time benefit from the beautiful landscape, a careful plan had to be designed. Several slopes of earth have been created to retain the walls of stones called “escrava” and  reduce the level differences of the site.

© Daniel Mansur
© Daniel Mansur
Sections
Sections
© Daniel Mansur
© Daniel Mansur

The house was seated on a slab suspended from the ground and projecting out of the perimeter of the plant. This technique, besides protecting the house from the ground, gives lightness to the construction by releasing it from the ground.

It was also a client's request for a project with roof house, but with the freedom to do it in a less traditional, more contemporary way.

© Daniel Mansur
© Daniel Mansur
Diagram - Roof
Diagram - Roof
© Daniel Mansur
© Daniel Mansur

The large balcony / gourmet without the use of intermediate pillars was solved with the use of structural pressed eucalyptus with laminated beams placed besides being an ecological alternative. This same eucalyptus will be used in pergola at the entrance but has not yet been performed.

The interior design, created with the collaboration of the designer Nara Cunha, should approach the same architectural design, with a more contemporary look.

© Daniel Mansur
© Daniel Mansur
Plan
Plan
© Daniel Mansur
© Daniel Mansur

The fundamental point for this partnership to be successful is the mutual agreement and the sense of responsibility in creating a space that in its own would be not only consistent in terms of architectural design but also in its interior, preserving the environment as well.

Program of the house is, four semi-suites, a master suite, two toilets, gourmet area, sauna, sports centre, kitchen, dining-room, living-room and the kitchen integrated, a study room, laundry, service room, bathroom service, garage and storage room.

© Daniel Mansur
© Daniel Mansur
Cite: "House in Pasárgada / MASV - Amália Vieira Arquitetura" [Casa Pasárgada / MASV - Amália Vieira Arquitetura] 21 Jan 2017. ArchDaily. (Trans. Vada, Pedro) Accessed . <https://www.archdaily.com/803690/house-in-pasargada-masv-amalia-vieira-arquitetura/> ISSN 0719-8884