the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. France
  5. MDR Architectes
  6. 2016
  7. Boarding School in Nimes / MDR Architectes

Boarding School in Nimes / MDR Architectes

  • 13:00 - 22 January, 2017
Boarding School in Nimes / MDR Architectes
Boarding School in Nimes / MDR Architectes, © Mathieu Ducros
© Mathieu Ducros

© Mathieu Ducros © Mathieu Ducros © Mathieu Ducros © Mathieu Ducros + 20

  • Architects

  • Location

    Nimes, France
  • Architect in Charge

    Thomas GRENIER
  • Proyect Team

    Sancie MATTE, Frédéric DEVAUX, Arnaud ROUSSEAU.
  • Engineering

    P3G, Ingecor, Rouch, Gaxieu, ING Méditerranée
  • Area

    0.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Mathieu Ducros
© Mathieu Ducros

Text description provided by the architects. The boarding house project is a continuation of Philippe Lamour high school: then its design takes into account the logical organization of the existing facilities and must ensure consistency and overall harmony. The area where the building fits, places the project as a figurehead of this big island, position both strategic and symbolic: the facilities plays a special role because it has to be the link between the exterior and the interior. Shared by several schools of Nîmes and physically attached to Philippe Lamour high school, its reception, conviviality and reference character must be emphasized. The precise location of the project reflects this link between public space and high school territory.

First, Second and Third Floor Plan
First, Second and Third Floor Plan

Regarding the public space, the project takes into account the existing profile of the high school and particularly the space of the courtyard and of the large canopy which protects it: it allows complementing and strengthening the perspective to give a steep slope to the facade of the high school overlooking the avenue Allende by structuring the currently vacant space of the parking, where the current bicycle sheds are not large enough to do it.

© Mathieu Ducros
© Mathieu Ducros

The project consists of a ground floor volume extending lengthwise following the south shore of the land area: by ensuring the building base, this ring beam reflects both the protective and sturdy character by its imprinted rough concrete monolith aspect. The three floors are linked within a flexible volume, lightened by a punctually perforated immaculate wall panel. It bends and moves towards the crossroad resulting in a real call from the general entrance of the high school.

© Mathieu Ducros
© Mathieu Ducros

This bending allows controlling the privacy: the building courteously stands aside from the caretaker dwelling existing to the East of the site to open up its view and allows it to benefit from the landscaped area and from the light from the southwest while affording protection against the boarding house. This torsion of the room bodies to the North, also allows a better orientation of the accommodation units and protecting them from the general entrance of the high school.

© Mathieu Ducros
© Mathieu Ducros

Regarding the high school, the project is located following the teaching buildings: it respects their overall size and renews perfectly their equidistance and the rhythm which links them. The area between the boarding house and the first building of the high school allows redefining totally the circulation space currently occupied by the bicycle sheds converting it into a landscaped area similar to the one existing in the center of the high school. The pedestrian walks perpetuate the link crossing the diverse teaching entities going to the sports facilities.

© Mathieu Ducros
© Mathieu Ducros

Introduced by a gate from the high school courtyard, the pedestrian access to the boarding house leads to a generous courtyard protected from the elements by the part of the floor volume on stilts: this protection largely opens the entrance facade showing clearly its access. The entrance hall benefits from abundant permeability and light, completed by a facade largely open to the inner landscaped area on the high school side: this buffer area has a good orientation to the South and a preserved swale planted with bamboos, which protects it from the wind and provides privacy. 

Section
Section

The common areas also benefit from crossed views and are flooded with natural light due to the arrangement of openings, more moderate on the street side, more generous on the inner side. The household has a lot of subareas: generously open to the landscape buffer area to the South overlooking a large terrace, it features a more "cosiness" area towards the TV lounge.

© Mathieu Ducros
© Mathieu Ducros

The access to the upper floor leads to a circulation area designed on the same pattern and on which the shared areas open featuring inner large windows. Thus the natural light enters this warm crossing center. 

© Mathieu Ducros
© Mathieu Ducros

Pedestrian walkways to the rooms are open at their ends with entirely glazed wooden frames serving as an exit to the escape stairs: the natural light coming from East and West in theses walkways reduces the effect of corridor.

© Mathieu Ducros
© Mathieu Ducros

The rooms benefit from natural light thanks to a good size central window with glass wall. The Corian facade cladding is studied for privacy and for protecting from strong sunshine. The perforations of this skin, arranged according to the orientations bring a pleasant subdued lighting. 

© Mathieu Ducros
© Mathieu Ducros

The rooms are rational but their atmosphere is softened with simple, adapted and customizable contemporaneous furniture. Only the adapted rooms have shower rooms for persons with reduced mobility which still benefit from a large size area in front of the sinks and of a built shower block.

Elevation
Elevation

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
MDR Architectes
Office
Cite: "Boarding School in Nimes / MDR Architectes" 22 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/803542/boarding-school-in-nimes-mdr-architectes/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Mathieu Ducros

Nimes 寄宿学校 / MDR Architectes

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.