the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Store
  4. Japan
  5. ODS
  6. 2016
  7. Hermès Gion-mise / ODS

Hermès Gion-mise / ODS

  • 19:00 - 1 February, 2017
Hermès Gion-mise / ODS
Hermès Gion-mise  / ODS, © Takumi Ota
© Takumi Ota

© Takumi Ota © Takumi Ota © Takumi Ota © Takumi Ota + 15

  • Architects

    ODS
  • Location

    Kyoto, Kyoto Prefecture, Japan
  • Design

    Koichiro Oniki
  • Area

    212.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Takumi Ota
© Takumi Ota

Text description provided by the architects. This was an architectural project for the design of Daimaru Kyoto, Gion Machiya, as a part of Daimaru’s 300th anniversary for its foundation. We also conducted the interior design of <Hermès Gion-mise> as the first shop opened in this traditional Japanese house.

© Takumi Ota
© Takumi Ota

The site is located along Hanamikoji Street, which goes through the center of Gion area in Kyoto city with traditional townscape. We renovated and transformed a town house previously used as a tea house/ residence into the store.

© Takumi Ota
© Takumi Ota

Since the area is designated as the Historical Landscape Preservation and Improvement District, the building’s exterior design visible from the street remains with its original condition.

The former building used as a residence was composed of partitioned small rooms, narrow hallways and several spot gardens; therefore, it was required to link those small spaces to make them function as a store, while maintaining the framework of the building.

© Takumi Ota
© Takumi Ota

Then, we connected those separately allocated spot gardens to be reconfigured into an exterior “alley”, which leads visitors to the shop directly from the storefront street, to the 1st floor shop space located along this alley.

Floor Plan
Floor Plan

Register area and fitting room area are gathered at the west side of the building, while an elevator and a staircase are newly built at the east side. This enabled the central area for product sales to become a single room without any partition―a space with a feel of continuity to the “alley” produced by a large glass surface and eaves.

© Takumi Ota
© Takumi Ota

In the sales area on the 1st floor, a Japanese wood joinery technique called “kigumi”, which is often found in traditional Japanese buildings, is utilized for furniture and fixture, and it is placed along the wall surfaces of the space. “Kigumi” is the technique to apply mortises and tenons on wood pieces to fit them together without using any nail or adhesive.

© Takumi Ota
© Takumi Ota

While the furniture and fixture built by 50mm x 50mm square wood pieces appears to be arranged randomly, its 150mm grid unit allows the furniture to be easily disassembled and freely reconfigured into different shapes.

Since the < Hermès Gion-mise> is a temporal store for a limited period, we proposed the design using “kigumi” technique, so that the furniture and fixture can be reused at other locations in different forms after this temporal store is closed.

© Takumi Ota
© Takumi Ota

The shop, mainly the central area surrounded by the furniture and fixture, is designed as the space to hold various events on a regular basis.

For that purpose, one of the surfaces of the sales space is designed as an illuminating surface with a capability to change brightness and colors of the lighting, so that the atmosphere of the space can be created differently depending on the event held in the space.

Floor Plan
Floor Plan

The 2nd floor to be used as a gallery and a lounge has an open ceiling space along the roof shape, while those tie beams are exposed to the main part of the space.

Wiring duct is embedded in the beams from which fixtures can be hung, and this helps the space to be utilized for multiple purposes.

© Takumi Ota
© Takumi Ota

Kyoto city, the center of handicraft and performing arts for more than one thousand years, boldly maintains the presence of traditional culture even today.

At this site where tradition and innovation coexist, we intended to produce a kind of “stage” to communicate and transmit the voices of various new experiments to the world. 

© Takumi Ota
© Takumi Ota

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
ODS
Office
Cite: "Hermès Gion-mise / ODS" 01 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/803539/hermes-gion-mise-ods/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.