the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. France
  5. Barré-Lambot Architects
  6. 2014
  7. École des Mines / Barré-Lambot Architects

École des Mines / Barré-Lambot Architects

  • 09:00 - 29 January, 2017
École des Mines / Barré-Lambot Architects
École des Mines  / Barré-Lambot Architects, © Philippe Ruault
© Philippe Ruault

© Philippe Ruault     © Philippe Ruault     © Philippe Ruault     © Philippe Ruault     + 15

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault
Site Plan
Site Plan

Text description provided by the architects. How does one build an extension without compromising the architectural layout that was initially developed on the site?

A “belvedere/school” overlooking the Erdre Valley!

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

Lining the landscape up with the horizon through this extension was made possible through a simple set-up: two platforms, one along the lower garden, and one flush with the upper garden, both opened by a patio embedded in the ground, revealing a 5.5 metre (18 ft.) gradient running north-south along the building’s foundations.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

Given its insertion into the ground itself, this installation preserves the existing view of the landscape from Building H. It avoids all bothersome projected shadows or masking effects onto the faculty apartments (Building I) located to the southeast, just below the site of this building. The abundant natural light in classrooms, laboratories and offices, is controlled by the installation of micro-perforated and motorized vents in the south and west façades. The installation of prestressed flooring guarantees crossing without the need for support beams along the width of each of the building’s wings. This confirmed project takes up its position on the site by respecting and underlining the architectural principles of the existing building.

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

Product Description: We use materials in limited numbers and for their intrinsic quality. The solar shading system were specially developed by our agency in collaboration with the RENSON company.

Section
Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "École des Mines / Barré-Lambot Architects" 29 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/803148/ecole-des-mines-barre-lambot-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments