the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. United States
  5. Carney Logan Burke Architects
  6. 2013
  7. Trader Studio Addition / Carney Logan Burke Architects

Trader Studio Addition / Carney Logan Burke Architects

  • 13:00 - 8 January, 2017
Trader Studio Addition / Carney Logan Burke Architects
Trader Studio Addition / Carney Logan Burke Architects, © Matthew Millman
© Matthew Millman
© Matthew Millman
© Matthew Millman

Text description provided by the architects. The clients for this 500-square-foot addition to a very traditional log house wanted something different for a contemplative study away from the rest of the house. Being avid art collectors, they also had several key pieces that needed to be incorporated into the design including a large outdoor sculpture.

© Matthew Millman
© Matthew Millman

Located on a butte overlooking Jackson Hole, the addition responds to views, playing upon the contrast of prospect and refuge. This was achieved with rammed earth walls on the south and east, and a full wall of glass on the north. Horizontal slot windows in the rammed earth walls provide framed views to the Sleeping Indian and Wolf Mountain to the east and south. A simple shed roof floats above the entire composition, reinforcing the grounding effect of the rammed earth walls. A skylight parallel to the east wall illuminates the horizontal striations of the earth layers, celebrating the inherent beauty of the materials. A curving wood and copper gallery links the existing house and new space. An outdoor shower, sheltered by a steel screen commissioned from a local artist, occupies the space between the existing house and the addition.

© Matthew Millman
© Matthew Millman
Section
Section
© Matthew Millman
© Matthew Millman

The form of the addition creates a protected courtyard that mediates between old and new. A monumental bronze sculpture is placed strategically to frame views from both the existing house and the new studio. Bronze-clad windows, bonderized steel walls, and rammed earth deliberately contrast with the existing traditional log house. Stained concrete floors, clear vertical grain millwork, integrally colored plaster, and a copper ceiling complete the interior expression. The room is minimally furnished with classic modern furniture and a 400-year-old Chinese Buddha head.

© Matthew Millman
© Matthew Millman
First Floor Plan
First Floor Plan
© Paul Warchol
© Paul Warchol

The firm was hired for a second project that consisted of a 225-square-foot bath renovation. Similar to the approach taken at the addition, the character of this renovation was a deliberate departure from the existing log house. A large floor-to-ceiling window connects the space to the outdoors and creates a light, bright interior. Walls and floors are clad in Salvatori lava stone to provide a spa-like feel. A free-standing bathtub and a functional light sculpture become focal points for the room. A minimalist approach to the vanities include cantilevered counters and deliberately off-set sinks to maximize space.

© Matthew Millman
© Matthew Millman

Product Description. Located on a butte overlooking Jackson Hole, the addition responds to views, playing upon the contrast of prospect and refuge. This was achieved with rammed earth walls on the south and east, and a full wall of glass on the north. Horizontal slot windows in the rammed earth walls provide framed views to the Sleeping Indian and Wolf Mountain to the east and south. A simple shed roof floats above the entire composition, reinforcing the grounding effect of the rammed earth walls.

© Matthew Millman
© Matthew Millman

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Carney Logan Burke Architects
Office
Cite: "Trader Studio Addition / Carney Logan Burke Architects" 08 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/802825/trader-studio-addition-carney-logan-burke-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.