the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. China
  5. Atelier Alter
  6. 2016
  7. The Paradise of Color / Atelier Alter

The Paradise of Color / Atelier Alter

  • 19:00 - 6 January, 2017
The Paradise of Color / Atelier Alter
© Courtesy of Atelier Alter
© Courtesy of Atelier Alter

© Courtesy of Atelier Alter © Courtesy of Atelier Alter © Courtesy of Atelier Alter © Courtesy of Atelier Alter + 20

  • Architects

  • Location

    Fengtai, Beijing, China
  • Chief Designers

    Xiaojun Bu, Yingfan Zhang
  • Design Team

    Xiaojun Bu, Yingfan Zhang, Dehu Du, Zhenwei Li
  • Area

    4200.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Courtesy of Atelier Alter
© Courtesy of Atelier Alter

Text description provided by the architects. No.12 Middle School is one of the best schools in Beijing. There is a strong need from the neighborhood to have the School incorporate kindergarten education in their curriculum. The kindergarten of the school strives for building the best school of the neighborhood, and the architecture of it reflects its ambition. On top of that, the architecture aims for shaping a unique character for the school while enlivening the area of the city. 

© Courtesy of Atelier Alter
© Courtesy of Atelier Alter

This is a rehabilitation project. The structure sites at the expending area of the city. Surrounded by residential blocks, the site is in need for human scale culture facilities. The architecture design tries to create a pure and simple paradise with memorable spaces for children. The kindergarten is composed by clean lines and shapes of primary colors. By looking through the lens of a child, the purity of childhood is well preserved in the architecture. 

© Courtesy of Atelier Alter
© Courtesy of Atelier Alter

Our project begins with converting the scale from a grown-up to a child. We use building blocks as the inspiration, by incorporating the openings of the original building, we create large color blocks that pop-up from the facade as gigantic building blocks for the neighborhood. The simple color block stands out from the vernacular housing construction, and creates a dialogue with the children of the neighborhood.  

Facade Isometric Diagram
Facade Isometric Diagram
Facade Analysis
Facade Analysis

Our use of primary color starts with the understanding of perception in a child. As the vision of a child starts to mature gradually after six, children’s understanding of color is not as completed as the grownups. So we use a variety of colors in the elevation as well as the interior and exterior environment to stimulate the senses of children and encourage them to explore in the spaces and shapes. Thus their role play in the space would be more memorable. We use blue for nursery, green for toddler and orange for preschool kids, with different emphasis on keeping them calm or making them more activated. 

© Courtesy of Atelier Alter
© Courtesy of Atelier Alter
Level 1 Plan
Level 1 Plan
© Courtesy of Atelier Alter
© Courtesy of Atelier Alter

By combining the brilliant colors, we also try to bring some vividness to the city of Beijing—the city de-saturated by winter smog. In perspective, the architecture creates a surreal image of 2-D cookie cutter in the concrete forest of modern city. The two sides of the pop-up volumes are lighting panels. The lighting design makes the pure color block looks richer at night. It turns the architecture into a gigantic modern art of light and color. 

© Courtesy of Atelier Alter
© Courtesy of Atelier Alter

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Atelier Alter
Office
Cite: "The Paradise of Color / Atelier Alter" 06 Jan 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/802726/the-paradise-of-color-atelier-alter/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Courtesy of Atelier Alter

一座非建筑化的幼儿园-面对雾霾天我们如何设计一座幼儿园 / 时境建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.