the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. UNA Arquitetos
  6. 2016
  7. House in Florianópolis / Una Arquitetos

House in Florianópolis / Una Arquitetos

  • 05:00 - 30 December, 2016
House in Florianópolis / Una Arquitetos
House in Florianópolis / Una Arquitetos, ©  Bebete Viégas
© Bebete Viégas

©  Bebete Viégas ©  Bebete Viégas ©  Bebete Viégas Courtesy of  Una Arquitetos + 25

  • Architects

    Una Arquitetos
  • Location

    Florianópolis, Brazil
  • Authors

    Cristiane Muniz, Fábio Valentim, Fernanda Barbara e Fernando Viégas
  • Area

    270.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Collaborators

    Igor Cortinove, Eduardo Martorelli

  • Structure

    Arquimedes Costa
  • Construction

    Ghisi Esquadrias e Marcenaria
  • MEP

     Ivonete Rosa Ghisoni
  • More Specs Less Specs
©  Bebete Viégas
© Bebete Viégas

Text description provided by the architects. This house is the second project we´ve made for friends (the first one was a house in Joinville, where they live). Located on the south part of the island, facing the sea, at Morro das Pedras beach, the site is in a condominium of small plots of land.

©  Bebete Viégas
© Bebete Viégas
Details Axonometric
Details Axonometric
Courtesy of  Una Arquitetos
Courtesy of Una Arquitetos

House is completely opened at ground floor level, as a shadow to outdoor activities. It extends towards the swimming pool area, shelters eating and hammocks rooms, connecting horizontally streets, garden and sea. Vertically, a double height hall connects both living rooms.

©  Bebete Viégas
© Bebete Viégas

All hydraulic installations are concentrated on the small masonry block. On the ground floor: laundry, woodstove, surf boards and beach equipment deposits. On the upper level, bathrooms and kitchen. This volume also contains a staircase that steers towards the facilities bellow, access level and bedrooms and living room above. This opaque construction protects house from strong west sun and from neighbours' views. Furthermore it is supports timber structure_ all of that made of garapeira wood.

Courtesy of  Una Arquitetos
Courtesy of Una Arquitetos

The timber structure (15 tons) weighs less than 10% of total concrete volume (115 tons), even with an area 4 times larger. House was designed in pre-fabricated wood in order to induce less impact on the site and ensure quality and low cost of the work. Because of the distance, this assembly was also a strategy to ensure precision at work.

©  Bebete Viégas
© Bebete Viégas

Local builders made all production, pre-fabrication and assembling of structure. Conception of columns reinforces idea of a suspended house, reducing base points and concentrating foundations. This strategy further expands the terrace out.

Courtesy of  Una Arquitetos
Courtesy of Una Arquitetos

Construction thought as assembly: timber floor in horizontal plans, metallic panels with insulating thermo-acoustic on the roof, plaster panels indoors, wooden window frames and glass as sealing. 

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
First Floor Plan
First Floor Plan

Entire upper volume is surrounded by a translucent plastic protection that resists salt air, stops excessive sun and south winds that carries sand, the same that forms dunes on the beach. This element allows the passage of controlled light and permanent ventilation. A horizontal tear in the eye level establishes a direct visual connection with the sea, a compliment to the horizon, as opposed to a small fold in the main facade of the plan. At night, light is reversed and the house exudes radiance, as a small beacon.

©  Bebete Viégas
© Bebete Viégas

View the complete gallery

About this office
UNA Arquitetos
Office
Cite: "House in Florianópolis / Una Arquitetos" [House in Florianópolis / Una Arquitetos] 30 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/802126/house-in-florianopolis-una-arquitetos/> ISSN 0719-8884
©  Bebete Viégas

巴西Florianópolis住宅 / Una Arquitetos