Tabares de Cala House / Alejandro Beautell

Tabares de Cala House / Alejandro Beautell

© José Oller© José Oller© José Oller© José Oller+ 30

San Cristóbal de La Laguna, Spain
  • Quantity Surveyor:Eloy Fernández
  • Drawing:Flavio Dorta & Manuel Rosado
  • Constructor:Víctor Rodríguez e Hijos
  • City:San Cristóbal de La Laguna
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© José Oller
© José Oller

Text description provided by the architects. The renovated single family house is located in the historical city center of La Laguna, Tenerife, which is a UNESCO World Heritage Site. Priori to the renovation, the house was ruined due to the abandonment which it had suffered for decades.

© José Oller
© José Oller

It is a traditional patio-house with a structure of massive walls covered by a wooden structure made of Canarian pine called tea. Its composition is simple and its strictly simetric facade still shows the dignity of an old house of the 18th  century. During the course of years the house had been transformed, enlarged, and sometimes damaged.

Section
Section

The back part of the house had undergone an enlargement in the middle of 20th century.

© José Oller
© José Oller

The intervention has consisted of the integral rehabilitation of the building, to give it back its use as a single-family house. When it comes to the back part of the building, the most recent volume was maintained, while its distribution was remodeled in order to adapt it to the current needs of the owners.

© José Oller
© José Oller

The patio of the house was covered by overhanging metal and glass structure. A new steel staircase, which provides an access to the rooftop terrace, was designed in the same position as the pre-existing one.

The covering of the patio made possible to open the gallery and the main staircase, which is decorated with railing of tea pine wood. Such remodeling favours the spatial understanding of the house and the view over its characteristic elements.

© José Oller
© José Oller

In the back facade, previosly blind, there were introduced new windows and doors to provide light and ventilation to the rooms, and which are creating a new, modern facade facing the backyard square.

© José Oller
© José Oller

The ancient roof, given the advanced deterioration of its wooden structure, had to be completly disassembed and restorated fully respecting and retaining its typology and layout. The ancient tiles that were in good condition were used as covers of the new ones in order to preserve the aged appearance and the homogeneity of the roof cover.

Cortesía de  Alejandro Beautell
Cortesía de Alejandro Beautell

However commited to contemporaneity, the design recovers the historical building, restoring its residential use, respecting its values and adapting it to the current needs.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Tabares de Cala House / Alejandro Beautell" [Casa Tabares de Cala / Alejandro Beautell] 29 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/801951/casa-tabares-de-cala-alejandro-beautell> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.