the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurants & Bars
  4. Chile
  5. Fantuzzi + Rodillo Arquitectos
  6. 2015
  7. El Internado / Fantuzzi + Rodillo Arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

El Internado / Fantuzzi + Rodillo Arquitectos

  • 13:00 - 23 December, 2016
El Internado / Fantuzzi + Rodillo Arquitectos
El Internado  / Fantuzzi + Rodillo Arquitectos, © Pablo Blanco
© Pablo Blanco

© Pablo Blanco © Pablo Blanco © Pablo Blanco © José Benasco + 32

© Pablo Blanco
© Pablo Blanco

Text description provided by the architects. The project involved the rehabilitation of a former boarding school built in the late nineteenth century, in the area of Cerro Alegre in Valparaíso. In a slope and with access to two pedestrian streets, the building is located above the Dimalow promenade overlooking it with its main facade while releasing a backyard towards the Caracoles passage. The property built in masonry and wood, was originally a compact building of two floors, facing north and south while being attached to other buildings on both sides to the east and west.

© Pablo Blanco
© Pablo Blanco

The condition of the building was good except for some specific places (facade to the south) that were affected by moisture and termites. The entire house had suffered numerous interventions due to its successive uses (housing, boarding school, home for women). The intentions of the project were to accommodate the building for its new purpose while recovering its original character, to improve the living conditions of the property and to improve the relationship of the building with the environment by strengthening the public space. All interventions and changes such as non-original interior subdivisions of the house were removed, leaving only the original structure of floors and walls. A courtyard was opened in the center of the original volume providing light and ventilation to all areas. A new underground level was built accommodating the warehouses, cold storage rooms, technical facilities and rooms for the staff so the rest of the building can be used completely for its main purpose.

© José Benasco
© José Benasco

In order to form a continuous facade, an urban characteristic of patrimonial neighborhood, the service yard was transformed into a new facade. Dimalow and Caracoles passages are now connected through an axis linking both entrances. The program considered the implementation of a bar-restaurant, exhibition hall, game room, meeting room, conference room, radio and local design store.

Axonometric
Axonometric

© Pablo Blanco
© Pablo Blanco

© Pablo Blanco
© Pablo Blanco

© José Benasco
© José Benasco

© Pablo Blanco
© Pablo Blanco

© José Benasco
© José Benasco

© José Benasco
© José Benasco

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "El Internado / Fantuzzi + Rodillo Arquitectos" 23 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/801605/el-internado-fantuzzi-plus-rodillo-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.