the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Visioarq Arquitectos
  6. 2016
  7. QL House / Visioarq Arquitectos

QL House / Visioarq Arquitectos

  • 09:00 - 26 December, 2016
QL House / Visioarq Arquitectos
QL House / Visioarq Arquitectos, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 27

  • Project Team

    Margarida Pereira, Inês Stoffel, António Teixeira
  • Structural Engineering

    A3R
  • Installations

    MEP
  • More Specs Less Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The QL House is located in one of the most exclusive areas of Algarve, on the Portuguese southern coast, a singular presence in an essentially residential neighbourhood. 

From where it was erected it is possible to see captivating surroundings: golf courses, residences, the estuary and, dominating the background, the Atlantic Ocean. 

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The QL House project was an exercise in balancing spaces and landscape integration. The articulation of two overlapping and perpendicular spaces generated not only a particular spacial dynamic, but also different visual relations between full and empty, light and dark - caused by the dynamic of shadows - between private areas, semi-private areas and the view of the surrounding landscape.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Two stories and a basement encapsulate a precise functional program: garden, swimming pool, sun room, living and dining room, bathrooms, a regular kitchen and a summer kitchen, four bedrooms, an office and space for a playroom. 

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Circulation takes place through a continuous stairway along the indoor garden, which illuminates all the indoor spaces in this home. This nuclear garden structures the direct interaction between the entire indoors and the outdoors, gifting all spaces of the QL House with the luxury of natural lighting.

Floor Plan
Floor Plan

The spaces were designed to create constant and singular relations between the indoor and outdoor spaces, in a permanent and multifaceted dialogue.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The bedrooms, on the first floor, face the green surrounding landscape, and take advantage of the terrace on the roof of the living room and summer kitchen in order to create areas for contemplation on the top floor. The space occupied by the bedrooms extends in both directions beyond the bounds of the first floor, hovering over the empty space, in a serene and quiet balance.

Section
Section
Section
Section

On one side, a balanced veranda greets the main entrance to the house, on the other side, a pergola provides shade for the living area by the pool and living room, making particularly hot summers more enjoyable.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The main entrance to the house is through a door of unusual dimensions, in line with the imposing scale - one of the singular features of this architectural piece. 

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

White concrete walls formalize the spaces in the QL House, in a chromatic mimicry of the buildings in this region of Portugal – designed with a particularly hot climate in mind.

The natural cork lining, a traditional Portuguese material, is articulated in the connection between the space and the land. The bedrooms, on the other hand, feature slats and motorized metallic shutters in their lateral openings, which filter light without making it impossible to contemplate the surrounding landscape, surely one of the valuable assets of the QL House.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The project was structured primarily with the goal of valuing the relationship between the indoor and outdoor spaces, the creation of complicities between the user and the landscape, and the former with the created space. As built, the QL House exceeded expectations and once again endorses the work of Visioarq- Arquitetos.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

About this office
Visioarq Arquitectos
Office
Cite: "QL House / Visioarq Arquitectos" [Casa QL / Visioarq Arquitectos] 26 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/801539/ql-house-visioarq-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Fernando Guerra | FG+SG

QL 住宅 / Visioarq Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.