the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Verri & Galvão Arquitetos
  6. 2015
  7. Brick House / Verri & Galvão Arquitetos

Brick House / Verri & Galvão Arquitetos

  • 18:00 - 23 December, 2016
Brick House / Verri & Galvão Arquitetos
Brick House / Verri & Galvão Arquitetos, © Lauro Rocha
© Lauro Rocha

© Lauro Rocha © Lauro Rocha © Lauro Rocha © Lauro Rocha + 34

  • Architects

  • Location

    Maringá, Brazil
  • Architect in Charge

    Aníbal Verri Junior
  • Design Team

    Eduardo Lopes Verri, Daniele Tezin, Tania Nunes Galvão Verri
  • Structure

    Ingaplan J. Bordini & Cia
  • Hydraulic

    Maria Regina Crachineski
  • Electrical

    Moran Projeto
  • Area

    759.3 m2
  • Project Year

    2015
© Lauro Rocha
© Lauro Rocha

Text description provided by the architects. This single family house, built in a residential condominium, was developed from 2011 to 2015. We took responsibility for the architectural and furniture projects, as well for the construction monitoring.

© Lauro Rocha
© Lauro Rocha

The rectangular projection of the house, with 7 meters front setback, occupies two plots that together add up to approximately 1200 m², with its largest dimension parallel to the street in a north-south direction. The interior space opens to a garden at the back of the plot, where, in addition to the visuals to city and the beauty of the vegetation, they are bathed by the rising sun.

Ground Floor
Ground Floor

The volumetric conception of the house is expressed by the strong inclined line of the roofs, that starts in the extreme north of the lot, descending to south, an inclination that is present in the internal rooms, with wood-lined ceilings and which have indirect artificial light.

© Lauro Rocha
© Lauro Rocha

In the space organization, the different functions were gathered with social area and services on the ground floor and intimate rooms on the superior floor. From the social access, a large room opened to the garden, containing the spaces of fireplace, living, meal and cellar. The dining area and kitchen can be isolated from the social spaces with folding doors of ipê wood. Articulated with the garden and positioned on the side of the kitchen, a veranda with the grill. The kitchen connects to the services, pantries, dependencies of employees and a garage for services on the right side.

© Lauro Rocha
© Lauro Rocha

The span of 11 meters to shelter the cars is positioned on the left side, also allowing access to back of the lot, where in a half-buried level, there is a workshop for the client's hobby, covered with green roof, which in a way mimics in the garden. The void for the garage is structured by a beam that stands from the left border and connects with the volume of the office, providing the scale of the access with orthogonal lines to the composition. Due to the business activity of the client, the office has access by the street and independence of the daily routine of the house, opening to a front courtyard.

Section
Section
Section
Section

The upper floor shelters three bedrooms with its bathrooms, besides an home theater, and it is accessed by elevator and two stairs, positioned at the social access and at the services sector.

© Lauro Rocha
© Lauro Rocha

The house hasn’t much openings to the street, ensuring complete privacy for the residents, but it is totally bathed with natural light. The volumes received, externally, facing ceramic bricks from the region, which are made with the characteristic red land from the place, a necessary condition to control the incidence and the reflection of the light on the exterior walls and to refer to the color of the ground, so accentuated in the north of paraná.

© Lauro Rocha
© Lauro Rocha

View the complete gallery

About this office
Cite: "Brick House / Verri & Galvão Arquitetos" 23 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/801375/brick-house-verri-and-galvao-arquitetos-brick-house/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Lauro Rocha

砖宅 / Verri & Galvão Arquitetos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.