the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. India
  5. .DWG
  6. 2016
  7. Peacock Technology / .DWG

Peacock Technology / .DWG

  • 22:00 - 30 December, 2016
Peacock Technology / .DWG
 Peacock Technology  / .DWG, © Bhavesh Raghavani
© Bhavesh Raghavani

© Bhavesh Raghavani © Bhavesh Raghavani © Bhavesh Raghavani © Bhavesh Raghavani + 19

  • Architects

  • Location

    Surat, Gujarat, India
  • Design Team

    Jitendra Sabalpara, Bharat Patel, Dinesh Suthar, Bhavika Suthar
  • Art Students

    Shiv Patel , Aaksh Jakhru, Ekta Kajiwala, Vibhor Gohil, Rohan Patel, Palak Patel, Nikhil Patel, Jay Davra, Rahul Suryvanshi, Yash Ghori, Kalpita Patel, Jagruti , Pooja, Bhavna Shah, Mahiti Virani, Mansi , Jeenu Atal, Simran , Kajol Khana , Devi Diwasaliwal
  • Area

    488.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

© Bhavesh Raghavani
© Bhavesh Raghavani

Text description provided by the architects. The project came to us to convert an old unused building in to a work place for a software company called Peacock Technology. The site is located in Special Economic Zone, Icchapor at Surat (Gujarat). The client was inspired by the big tech companies where the working environment is informal and working is fun. The major constraint was the tight budget. So we had a need to find the alternative method of designing and execution. 

© Bhavesh Raghavani
© Bhavesh Raghavani

To cut down the cost, best way is to reduce resources, use more of recycle/ reclaimed materials and try to reuse the old scrape in to new way. As it was a tech company and as we know computer produces lots of waste materials as keyboards, floppies, old CDs, etc… moreover Surat is very old city and there are lots of old wooden house in the city which are demolished and the elements of the houses are sold in the scrape market. So we found this as the best way to incorporate the architecture of the city in to our interior.

© Bhavesh Raghavani
© Bhavesh Raghavani
1st Floor Plan
1st Floor Plan
© Bhavesh Raghavani
© Bhavesh Raghavani

We found the paper tubes, old packaging wood, car tyres, glass bottles, unused old GI plumbing pipes, machine gear plates etc… from the scrape yards. Wooden elements such an entrance door, stool legs, reception desk legs, some old furniture’s etc… were found from the old houses of city. Moreover student of fine arts were appointed to make the paper lampshades, partition from the ropes, and benches. 

© Bhavesh Raghavani
© Bhavesh Raghavani

In-terms of layout the whole site is divided in three parts and the central portion is used for entrance foyer, reception and lounge area which is extended to outdoor seating area. The reception core bifurcate the working area in to two parts. Furthermore, the spaces were designed in such a way that allowed transparency and interaction among the staff, that could help to build the “peacock culture” as the client says. 

© Bhavesh Raghavani
© Bhavesh Raghavani

In such working environment many time someone need a small formal quite place to attend phone calls and client meetings. So idea of telephone booth came in to picture. And we used the booth in red color, seen at London, very striking element in the space. Moreover Green, Black and Blue cabins were designed for distinct discussions and meetings.  

© Bhavesh Raghavani
© Bhavesh Raghavani
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: " Peacock Technology / .DWG" 30 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/801364/peacock-technology-dwg/> ISSN 0719-8884
© Bhavesh Raghavani

孔雀科技公司 / .DWG