the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Portugal
  5. Aboim Inglez Arquitectos
  6. 2016
  7. Apartment Refurbishment / Aboim Inglez Arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Apartment Refurbishment / Aboim Inglez Arquitectos

  • 09:00 - 12 January, 2018
Apartment Refurbishment / Aboim Inglez Arquitectos
Apartment Refurbishment / Aboim Inglez Arquitectos, © Ricardo Gonçalves
© Ricardo Gonçalves

© Ricardo Gonçalves © Ricardo Gonçalves © Ricardo Gonçalves © Ricardo Gonçalves + 61

  • Autores

    Maria Ana Aboim Inglez, Ricardo Aboim Inglez
  • Structural Engineer

    António Vieira
  • Contractor

    Reformact – Construção & Reabilitação
  • More Specs Less Specs
© Ricardo Gonçalves
© Ricardo Gonçalves

Text description provided by the architects. The existing apartment, of unusual dimensions – thirty three metres long by seven metres wide – presented an underuse of its spaces and several features needed to be addressed adequately, such as a fifteen metre long corridor which was gloomy, poor quality decorative ceramic tile panelling in numerous areas and uncomfortable, outdated bathrooms. But a wood pavement unifying the whole apartment showed promise and was used as the foundation stone to the project’s concept: the subversion of the traditional separation of social and private areas by precise spatial changes, allowing each of its components to flow into each other.

© Ricardo Gonçalves
© Ricardo Gonçalves

The intervention thus rebalanced the hierarchy of the existing spaces. The living areas were left to face the street front, bedrooms were placed in the middle of the plan, and dining room and kitchen can now be found facing the inner courtyard. The dining room gained a verandah and the living room and kitchen were made to connect visually, with the latter left somewhat hidden in order not to be perceived from where it shouldn’t. Some of the wood pavements were recovered, redesigned where necessary and replaced where missing. Light was allowed in where it was needed and some doors were removed to reinforce the permeable spatial character that we aimed for. The connecting corridor summarizes the subtle but complete transformation of the apartment’s architecture: a length-long bench was installed adding a dwelling quality to what was formerly an exclusively functional space.

© Ricardo Gonçalves
© Ricardo Gonçalves
Floor Plan
Floor Plan
© Ricardo Gonçalves
© Ricardo Gonçalves

It is very pleasing to visit our clients over dinner and watch the neighbouring children circulate through the house, from the inner courtyard to the living rooms. One senses that the conditions have been created for life to take place in.

© Ricardo Gonçalves
© Ricardo Gonçalves

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Apartment Refurbishment / Aboim Inglez Arquitectos" 12 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/801298/apartment-refurbishment-aboim-inglez-arquitectos/> ISSN 0719-8884