Tilt Roof House / BCHO Architects

Tilt Roof House / BCHO Architects

© Sergio Pirrone © Sergio Pirrone © Sergio Pirrone © Sergio Pirrone + 41

Yangpyeong-gun, South Korea
  • Architect In Charge:Byoung Cho, So-jin Kang
  • Other Participants :Young-sung Jun, Sung-chul Hong
  • City:Yangpyeong-gun
  • Country:South Korea
More SpecsLess Specs
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

Text description provided by the architects. The subterranean Tilt Roof House is set amid peaceful mountains and rice fields an hour east of Seoul in Korea. The house shows our understanding and consideration of "Ki", which is the traditional term for the universal energy that permeates through everything.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone
Section
Section
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

Tilt Roof House tries to respect the natural energy flow of the existing mountains and celebrates a primal relationship between the experiential qualities of the surrounding nature and a building. By taking advantage of the steep slope around the site, the house blends with the topography and is partially embedded into the ground, while minimizing the excavation of the earth. The roof is tilted to follow the slope of the hill while disappearing into the ground. It is built with careful consideration of construction efficiency and the surrounding nature without disrupting the energy flow. The mass composition of this house is a result of the adaptation of the existing topography line from the north and the parallel line of the adjacent street in the main access area.  

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone
Section
Section
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

The house also utilizes the sloped roof-top as a terrace. It is punctuated by three square boxes: two recessed boxes and one courtyard box. The two partially recessed squares not only serve as outdoor furniture but also distinguish different programs, such as the master bedroom and kitchen underneath the terrace. The central courtyard allows natural light penetration and makes the interior space more desirable and breathable. The heavy pour-in-place concrete and the pressure treated black-stained pine wood exterior is in contrast to the warm and ambient light created by the bright yellow birch plywood interior. The curvature of the interior wall along the central courtyard softens the pointed corners created by the triangular shape from the living room to the reading area. During the summertime, the wind blows from south to north, inducing air circulation from the courtyard, where the kitchen is located creating cross-ventilation.  

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone
1st Floor Plan
1st Floor Plan
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Tilt Roof House / BCHO Architects" 10 Oct 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800833/tilt-roof-house-bcho-architects> ISSN 0719-8884
© Sergio Pirrone

斜顶别墅 / BCHO Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.