the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Studio 304 Architecture
  6. 2016
  7. Sunken Bath Project / Studio 304 Architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Sunken Bath Project / Studio 304 Architecture

  • 05:00 - 9 December, 2016
Sunken Bath Project / Studio 304 Architecture
Sunken Bath Project / Studio 304 Architecture, © Radu Palicica Photography
© Radu Palicica Photography

© Radu Palicica Photography © Radu Palicica Photography © Radu Palicica Photography © Radu Palicica Photography + 14

© Radu Palicica Photography
© Radu Palicica Photography

Text description provided by the architects. Studio 304’s Sunken Bath project in Clapton, east London, adds a new kitchen, dining area, toilet and bathroom to a ground floor apartment within a terraced period property. Central to the brief was to separate the toilet and shower room in order to create a standalone bathroom that would facilitate ritual bathing.

© Radu Palicica Photography
© Radu Palicica Photography

The existing layout of the apartment was inefficient and had a poor relationship with the shared south-facing rear garden. In addition, the bathroom made the rear of the property feel gloomy and unwelcoming. Prior to work commencing, the client negotiated with the neighbouring property to split the shared garden creating two small private gardens to the south and east. 

Floor Plan 01
Floor Plan 01
Floor Plan 02
Floor Plan 02

The functions of the new bathroom are separated and placed against the east facade, allowing each area to have a view of the garden and benefit from natural light. Outside, the east facade is partly clad with larch slats, to maximise the garden aspect while also ensuring privacy.

© Radu Palicica Photography
© Radu Palicica Photography

Incorporating a sunken bath, the glass- walled bath enclosure extends out into the garden, allowing light into the adjacent bedroom window. A slatted larch screen covers the bathroom’s glass roof, again ensuring privacy from neighbouring windows. Granite gravel, polished concrete and bamboo complete the garden, creating a concealed, peaceful space.

© Radu Palicica Photography
© Radu Palicica Photography
Section
Section
© Radu Palicica Photography
© Radu Palicica Photography

Inside, A copper worktop and wall surround in the kitchen are intended to give a sense of warmth to the living space. Larch slats charred using the ancient Japanese Shou Sugi Ban method are used to conceal the extract system and appliance storage space. Polished concrete flooring runs from inside to outside at the rear of the apartment creating a new relationship with the garden.

© Radu Palicica Photography
© Radu Palicica Photography

View the complete gallery

About this office
Cite: "Sunken Bath Project / Studio 304 Architecture" 09 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800780/sunken-bath-project-studio-304-architecture/> ISSN 0719-8884
© Radu Palicica Photography

下沉式浴室项目 / Studio 304 Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.