the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Extension
  4. United Kingdom
  5. Studio 304 Architecture
  6. 2015
  7. Glass Box Project / Studio 304 Architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Glass Box Project / Studio 304 Architecture

  • 05:00 - 5 December, 2016
Glass Box Project / Studio 304 Architecture
Glass Box Project / Studio 304 Architecture, © Jason Taylor Photography
© Jason Taylor Photography

© Jason Taylor Photography © Jason Taylor Photography © Jason Taylor Photography © Jason Taylor Photography + 33

© Jason Taylor Photography
© Jason Taylor Photography

Text description provided by the architects. A glass box extension allows light to the interior of the property and provides views over the adjacent park from the ground floor living spaces. Shaded from the sun by the orientation of the existing house, this new frameless glazed element takes advantage of the unique view from this end of terrace property. 

© Jason Taylor Photography
© Jason Taylor Photography
Section
Section
© Jason Taylor Photography
© Jason Taylor Photography

The project includes a basement excavation to the existing cellar and an acoustically isolated music room. At ground floor level the bespoke joinery features window seats and opaque windows to effectively bring the light provided into the centre of the property.

© Jason Taylor Photography
© Jason Taylor Photography

The joinery featured in the kitchen / dining area was designed to benefit from the volume of light allowed into the living spaces. A restrained palette of ceramic tiles, spray lacquered mdf and dark stained oak were used to create a practical space with clean lines, but also a space with depth and warmth. A darker ceramic tile from the same family as the light grey floor tile was used to finish the kitchen splashback and storage recesses, while all of the recesses were clad with dark oak to accentuate the depth. Both the enlarged window seat and opaque window to the basement are also lined with dark oak, their frames hidden within the joinery in a similar vein to the structural steel supporting the larger glass box.

© Jason Taylor Photography
© Jason Taylor Photography
© Jason Taylor Photography
© Jason Taylor Photography

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Glass Box Project / Studio 304 Architecture" 05 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800681/glass-box-project-studio-304-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Jason Taylor Photography

玻璃盒子住宅 / Studio 304 Architecture