the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. France
  5. archi5
  6. 2016
  7. Jules Verne School / archi5

Jules Verne School / archi5

  • 04:00 - 1 December, 2016
Jules Verne School / archi5
Jules Verne School / archi5, © Sergio Grazia
© Sergio Grazia

© Sergio Grazia © Sergio Grazia © Sergio Grazia © Sergio Grazia + 20

  • Architects

  • Location

    Rue Jules Verne, 92290 Châtenay-Malabry, France
  • Area

    10063.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

    • Client

      City of Châtenay Malabry
    • Economist, TCE

      Egis
    • Environmental Engineer

      Elioth
    • Kitchen Engineer

      Alma Consulting
    • Cost

      18.700.000 € Excl. Tax.
    • More Specs Less Specs
    © Sergio Grazia
    © Sergio Grazia

    Text description provided by the architects. The goal of this project was the profound modi cation of the school’s image. We proposed an organization based on users comfort. The children are considered as the project center by giving them a qualitative learning place. From a urban scale, la Place de l’Enfance is refurbished and become a new public space and a land- mark for the neighbourhood.

    © Sergio Grazia
    © Sergio Grazia
    Second Floor Plan
    Second Floor Plan
    © Sergio Grazia
    © Sergio Grazia

    The urban façade unifies all parts of the school in a coherent project. Each part (infant school, primary school, leisure center...) remains independent but reunited in a whole renewed identity. The vegetated roof in wooden structure on the first floor connects and uni es the three emergences of existing and refurbished parts. Each volume has its function : infant school on East, primary school on West, leisure centers and common parts on central zone. The roof and light façades, all in wooden structure allowed to lead works with less nuisances in different in an occupied site. The parts were pre-fabricated in workshop to be pieced together quickly and following a dry implementation.

    © Sergio Grazia
    © Sergio Grazia
    Ground Floor
    Ground Floor
    © Sergio Grazia
    © Sergio Grazia

    The building façades present high thermic efficiency, acoustic insulation and airtightness which is mandatory for a low consumption project. Our proposition, with its smooth and flexible geometry allows future evolutions of use while preserving the original concept.

    © Sergio Grazia
    © Sergio Grazia

    View the complete gallery

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Jules Verne School / archi5" 01 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800574/jules-verne-school-archi5/> ISSN 0719-8884
    © Sergio Grazia

    儒勒·凡尔纳学校 / archi5

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.