the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Commercial Architecture
  4. Thailand
  5. Department of ARCHITECTURE
  6. 2016
  7. The Commons / Department of Architecture

The Commons / Department of Architecture

  • 20:00 - 17 December, 2016
The Commons / Department of Architecture
The Commons / Department of Architecture, © Ketsiree Wongwan / W Workspace
© Ketsiree Wongwan / W Workspace

© Ketsiree Wongwan / W Workspace © Ketsiree Wongwan / W Workspace © Ketsiree Wongwan / W Workspace © Ketsiree Wongwan / W Workspace + 20

  • Design Team

    Chaiyapat Mirasena, Chanlika Boonpha, Matusorn Surachattumrongrat, Taraya Antarasena
  • Owner

    The Commons Co., Ltd.
  • Landscape Architect

    Wabi-Sabi Studio Co., Ltd.
  • Lighting Designer

    Accent Studio
  • Structural Engineer

    Jet Structural
  • M&E Engineer

    EEC Engineering Network
  • Environmental Graphic

    be>our>friend studio
  • Identity Design

    TNOP Design
  • Construction Management

    International Project Administration Co., Ltd. (InterPAC)
  • Main Contractor

    NL Development Public Co., Ltd.
  • Façade Contractor

    SC Glazing Co., Ltd.
  • Construction Cost

    180 Million THB (USD 5,200,000)
  • More Specs Less Specs
© Ketsiree Wongwan / W Workspace
© Ketsiree Wongwan / W Workspace

Text description provided by the architects. For Bangkok, or any other modern-day cosmopolitan cities, living conditions and spatial form continue to evolve. Bangkokians are now yearning for new possibilities of outdoor living space that can effectively answer to the tropical heat and its dense living condition where there is not much space for the outdoor. ‘The Commons’, a small retail development in the city center, is an attempt to create a new active outdoor space where people can comfortably enjoy it at anytime of the year.

© Ketsiree Wongwan / W Workspace
© Ketsiree Wongwan / W Workspace

‘The Commons’ proposes a vertical open-air public space folding upward as a backbone of the building. It starts with ‘the Ground’ which is a landscape of steps and ramps integrated with platforms, seatings, planting and small kiosks. The area is well shaded by the third and the fourth floor structure above protecting the entire space from the sun and the rain. ‘The Ground’ vertically opens up through large voids on the upper floors, connecting to a large public open-air area occupying nearly thirty percent of each of the third and the fourth floor plate. The space vertically and horizontally flows in and out the entire building and allows for natural ventilation throughout. Two sets of industrial fans are incorporated into the ceiling screen below the skylight. One set draws hot air upward and out; the other set blows the wind downward to effectively increase the air movement in extra hot days. This airy semi-outdoor space is well incorporated with gardens on all levels. It becomes an active vertical urban living area. It is a place for strolling and relaxing at any time and in any seasons.

© Ketsiree Wongwan / W Workspace
© Ketsiree Wongwan / W Workspace
Section
Section
© Ketsiree Wongwan / W Workspace
© Ketsiree Wongwan / W Workspace

‘The Commons’ also provides a solution answering to a classic challenge of a multi-storey retail building on how to draw people upward to the upper levels. The wide ‘Ground’ with its gradual series of steps and platforms connecting the street level to the second floor naturally draws people to walk up leisurely. A series of openings in the third and the fourth floor further enhance a continuity of the vertical space. Shops on the upper levels are clearly seen from different angles from ‘the Ground’. People flow to every floor effortlessly.  

© Ketsiree Wongwan / W Workspace
© Ketsiree Wongwan / W Workspace

A building skin on the upper floors answers to another challenge. While the project wants to open up the facade for a through ventilation, the different identities of various shops on the façade would have made the building appear to be fragmented. The project applies a thin sheer steel mesh over the façade to partially mask off the differences among the shops providing a unified surface while allowing for visual transparency from the inside, a through ventilation, and the lightness appearance from the outside.

© Ketsiree Wongwan / W Workspace
© Ketsiree Wongwan / W Workspace

The ceiling of ‘the Ground’ is carefully up-lighted creating a floating effect to the mass above and give a cozy atmosphere to the area. The exterior light on the meshed façade fades in and out slowly. With light, the surface of the building skin comes into presence, while when the light fades away, the façade becomes transparent and briefly reveals what is inside. It feels as if the walls could breathe and the building itself is alive. 

Product Description.

Expanded Metal - V&P
Expanded metal was selected as the material for a building facade thanks to its see-through and wind-through quality.  The thin material was folded to add its structural stability, was cut into patterns to allow clear view through the voids.  When lit up by LED strip, the material softly carries the light upward and appears to be a sheer illuminated layer afloat in front of the interior space.

© Ketsiree Wongwan / W Workspace
© Ketsiree Wongwan / W Workspace

Wood Substitution - Tree Concept.
Wood plastic composite was selected to substitute timber floor for the entire Common Ground due to its reasonable cost, durability and easy maintenance.  Real timber is not a sensible choice because of its price, potential termite problem and tendency to change its color over time.

© Ketsiree Wongwan / W Workspace
© Ketsiree Wongwan / W Workspace

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Department of ARCHITECTURE
Office
Cite: "The Commons / Department of Architecture" 17 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800497/the-commons-department-of-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments