Nötkärnan / Wingårdh Arkitektkontor

Nötkärnan / Wingårdh Arkitektkontor

Nötkärnan / Wingårdh Arkitektkontor - FacadeNötkärnan / Wingårdh Arkitektkontor - GardenNötkärnan / Wingårdh Arkitektkontor - Facade, WindowsNötkärnan / Wingårdh Arkitektkontor - Image 5 of 16Nötkärnan / Wingårdh Arkitektkontor - More Images+ 11

  • Pattern Graphics Team : Felix Holgers, Pål Ericksson, Wingårdhs
  • Services Consulant : BDAB, Rejlers
  • Greenhouse Specialist : Drakenius Gardens
  • Client : Nötkärnan Bergsjön Vc & Bvc AB
  • Architects In Charge : Gert Wingårdh, Anders Olausson
  • Design Team : Peter Ejvegård, Liselott Jademyr, Tobias Fasth, Sebastian Olsson Susanne Flinck, Peter Öhman, Madeleine Stoops, Ulrika Davidsson, Malin Mattsson, Viktoria Wallin, Jens Vilhelmson
  • Greenhouse Specialist : Drakenius Gardens
  • City : Gothenburg
  • Country : Sweden
More SpecsLess Specs
Nötkärnan / Wingårdh Arkitektkontor - Facade
Courtesy of Wingårdh Arkitektkontor

“Paradise is the term for a place of timeless harmony”

In Somalia, a simple flue often means death. Especially if you are young or newborn. The death-rate among children is the highest in the world.

Site Plan

Sweden has a high influx of Somalian refugees.

The Somalian community is concentrated at Bergsjön, a suburb of Gothenburgh. A private health clinic has been highly successful by giving rapid treatment to anxious mothers. It needed to expand.

Nötkärnan / Wingårdh Arkitektkontor - Garden
Courtesy of Wingårdh Arkitektkontor

The parking in front of the existing clinic provided a new plot for a new clinic, a new construction above the cars.

The drab surroundings of precast concrete, it is basically “a project” of 60s social housing, needed some colour and flair. The new building was conceived as a gift, carefully wrapped in elaborate glass. It should stand out and empower the community!

Nötkärnan / Wingårdh Arkitektkontor - Facade, Windows
Courtesy of Wingårdh Arkitektkontor

Somalia is a very arid country where the idea of paradise is lush gardens, literally paradise or the garden of Eden.

Nötkärnan / Wingårdh Arkitektkontor - Garden
Courtesy of Wingårdh Arkitektkontor

We decided to surround the waiting area with four walls of dense, damp and excessive(in time) vegetation, a rain forest.

Diagram
Plan
Diagram

The exterior walls are clad with unique pieces of screened glass. There is a different pattern on the inner pane. The two patterns are juxtaposed. This creates the illusion of movement.

A flag of colors slightly shifting in the wind. A celebration of color.

Nötkärnan / Wingårdh Arkitektkontor - Windows, Facade
Courtesy of Wingårdh Arkitektkontor

Product DescriptionIt was the strong desire of the client to make a colorful and optimistic statement. Therefore, we used standard insulated glass units to print unique rasterized multicolor print patterns on both glass panes. The distance between the overlaid patterns means that the combination of pattern looks different depending on the visual angle they are seen from, and it keeps shifting as you move your vantage point. The result is an illusion of movement, shimmer, shadow and depth, that offer an extra vibrancy of the expression.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Gothenburg, Sweden

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Nötkärnan / Wingårdh Arkitektkontor" 06 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800180/notkarnan-wingardh-arkitektkontor> ISSN 0719-8884

Courtesy of Wingårdh Arkitektkontor

瑞典Nötkärnan难民中心 / Wingårdh Arkitektkontor

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.