the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Scenario Architecture
  6. 2016
  7. In with the Old and with the New / Scenario Architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

In with the Old and with the New / Scenario Architecture

  • 05:00 - 1 December, 2016
In with the Old and with the New / Scenario Architecture
In with the Old and with the New / Scenario Architecture, © Matt Clayton
© Matt Clayton

© Matt Clayton © Matt Clayton © Matt Clayton © Matt Clayton + 24

  • Structural engineer

    Solid Geometry
  • CDM Coordinator

    Jackson Cole
  • Party Wall

    Mike Smith from Metcalfe Briggs Surveyors 
  • Contractor

    Spinel Contractors
  • More Specs Less Specs
© Matt Clayton
© Matt Clayton

Text description provided by the architects. Sustainable extension to a Victorian villa.

Our clients have been living in their ground floor flat for several years, before deciding to renovate it. The existing flat had a very old glass conservatory, which was freezing cold in winter and overheated in summer. It was blocking the light to the inner sitting room and the whole space was laid out in a very dysfunctional way. 

© Matt Clayton
© Matt Clayton
Ground Floor Plan After
Ground Floor Plan After
© Matt Clayton
© Matt Clayton

The flat had enormous potential being a conversion of a large Victorian villa it had grand dimensions and a very wide back façade. Initially the brief felt a contradictory. On one end our clients were after a modern open extension, which brings plenty of natural light to the living room, but at the same time, they wanted to respect the original proportions and separation of the spaces. 

© Matt Clayton
© Matt Clayton

The design process and feedback from our clients together with discussion with planners on this propsal within conservation are in hackney, resulted in this unique design. A largely glazed timber (sustainably sourced) clad extension houses the kitchen and dining area and facing the garden. Further into the floor plan, the original back wall of the house remained intact with its windows and doors open, creating an internal balcony, and keeping the cosy and more private feel of the lounge.

© Matt Clayton
© Matt Clayton

View the complete gallery

About this office
Cite: "In with the Old and with the New / Scenario Architecture" 01 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800153/in-with-the-old-and-with-the-new-scenario-architecture/> ISSN 0719-8884
© Matt Clayton

In with the Old and with the New / Scenario Architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.