the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museum
  4. South Korea
  5. Moon Hoon
  6. 2016
  7. Pino Familia / Moon Hoon

Pino Familia / Moon Hoon

  • 20:00 - 20 November, 2016
Pino Familia / Moon Hoon
Pino Familia  / Moon Hoon, Courtesy of Namgoong Sun
Courtesy of Namgoong Sun

Courtesy of Namgoong Sun Courtesy of Namgoong Sun Courtesy of Namgoong Sun Courtesy of Namgoong Sun + 40

  • Architects

  • Location

    Junggye-dong, Nowon-gu, Seoul, South Korea
  • Design Team

    Kim sookhee, Park jeonguk, Kim haeree, Kang changsu, Alisa Silanteva
  • Area

    478.92 m2
  • Project Year

    2016
  • Client

    Lee So young
  • Site area

    1807.3 m²
  • Gross floor area

    1160.62 m²
  • Height

    bldg.A:5m, bldg.B: 8.4m, bldg.C:10.4m
  • Building to land ratio

    26.50%
  • Floor area ratio

    38.42%
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Namgoong Sun
Courtesy of Namgoong Sun

Text description provided by the architects. The 300pyong irregular shaped piece of land in the outskirt of north eastern Seoul simultaneously faces forests and the dense urban conditions. The boundary that faces the city is walled up according to wishes of the client, who is both an avid collector of Pinocchio dolls and artifacts from around the world, and owner of a private kinder-garden. The client had a programmatic vision for a museum and galleries where her Pinocchio collections and related collections and designs could be enjoyed and experienced. The first building was envisioned as mainly as a Pinocchio doll museum with some seating areas for watching performances. There was a request for an outdoor hall where make shift arena could take place. The second building was to house many other character designs related to Pinocchio, with an emphasis on interactive program and a larger auditorium for movies, concerts and other congregational uses. The third building needed to accommodate a museum shop with a cafeteria, and some workshop space.

Courtesy of  Moon Hoon
Courtesy of Moon Hoon

Even though the plot of land is not small, placing three buildings, including a large underground parking and service area, prompted 2 buildings to situate around the boundaries facing the city, and one facing the forest.  The buildings provide a nice ample grassed inner court where a sky-train, a pond, and large Pinocchio statue all mingle in a spacious manner.

Courtesy of Namgoong Sun
Courtesy of Namgoong Sun

The 1st building- (Wave and whale) attempts to express a space and form which is somewhat inspired from the Pinocchio story where a large storm and whale appears. The plan is curve linear reminiscent of a fetus crouching in the womb, the plan grows out to become a mix of whale and wave mixing and becoming one entity, a very narrow crawl space between large and small stepped seats attempts a space of playfulness and adventure, unfortunately though, it is closed for the time being. The sky open, concave crater like space enclosed within the structure can become an extension of indoor space in good weather, since all windows can be folded and pushed to the sides, many interior concepts and designs were pushed to the limit, but it had to be met in the middle grounds due to program and safety issues.

Courtesy of Namgoong Sun
Courtesy of Namgoong Sun
Floor Plan
Floor Plan
Courtesy of Namgoong Sun
Courtesy of Namgoong Sun

The 2nd building-(Whale Tale) is a figurative building, standing and holding strong like a large whale. The tail space aspires and let in the sun and moonlights in at the right moments, while the body space boasts both the heights and the double deck upheld by steel hanging columns. This is where many activities take place with large character dolls and accompanying tables and seats. The head boasts a curved and high ceiling auditorium space for shows and performances for children and adults alike. 

Courtesy of Namgoong Sun
Courtesy of Namgoong Sun

The 3rd building-(The nose fountain) is adjacent to the pool and sky train. The stainless nose is a water fountain that provides active sound and movements to the still environment. The form assimilates to the overall curve linear tone, with windows following suit, but with Morse code symbols If you look at them carefully and try to read them, you will figure out few simple words. The balcony in the second floor can be open at both sides, encouraging visual connectivity to the forest. This connectivity in visual and spatial terms was a most important factor in the design of the building. The 2nd floor café provides good view of the court and two other buildings.

Floor Plan
Floor Plan
Courtesy of Namgoong Sun
Courtesy of Namgoong Sun
Section
Section

The three dimensional curve of the two buildings required many intensive section drawings, which carpenters needed in order to build proper and accurate scaffoldings, The prior cost estimate for a clean and immaculate finish turned out too expensive, so a rough hand built quality of the surface was expected from the beginning, the patterns of those two building relied heavily on the esthetic and functional eye of the carpenters. The final products flash many different regions of texture, it somehow seems resembles the space ship from the movie Prometheus. 

Courtesy of Namgoong Sun
Courtesy of Namgoong Sun

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Moon Hoon
Office
Cite: "Pino Familia / Moon Hoon" 20 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/799660/pino-familia-moon-hoon/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Namgoong Sun

首尔匹诺曹之家 / Moon Hoon

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.