The Lantern / VTN Architects

The Lantern / VTN Architects

© Trieu Chien© Hiroyuki Oki© Trieu Chien© Hiroyuki Oki+ 21

Hanoi, Vietnam
  • Architects: Vo Trong Nghia Architects + Takashi Niwa
  • Area Area of this architecture project Area:  383
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Hiroyuki Oki, Trieu Chien
  • Client:Fortune-Nano Electrical Company (Nanoco)
  • Contractor:Dai Dung JSC
  • Interior Contractor:T.S.I. Vietnam Co. Ltd.
  • City:Hanoi
  • Country:Vietnam
More SpecsLess Specs
© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Text description provided by the architects. Located within Dong Da district, Hanoi, the newly constructed gallery and lighting showroom uses a perforated terracotta façade to create a simple yet significant impact on the surrounding landscape.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

The gallery is located on the top floor overlooking a large neighbouring tree, while the slit skylights expose the roof garden. This offers a space for architects and design professionals to interact.

Longitudinal Section
Longitudinal Section

Upon entering the building, visitors are greeted with a large void. The showroom is carefully planned around the void to allow visitors to view the exhibited product at a glance from the central staircase.

© Trieu Chien
© Trieu Chien

The terracotta blocks were traditionally used in Vietnam before air-conditioning. Designed for tropical climates, they allow for passive ventilation and shade from harsh sunlight. The blocks are both functional and inexpensive at £0.42 each amounting to £2,350 for the 5,625 blocks used. Furthermore, the bespoke fixing system allowed for a quick and simple assembly.

© Trieu Chien
© Trieu Chien

The existing site proposed interesting design challenges, such as the typically small inner-city site at 72 sqm, adjacent tree and busy streetscape. The foliage overshadows the site, making it difficult for pedestrians to recognize the building from the main road. However, this scenario presented a unique opportunity to consider the existing tree and distracting context whilst maximizing the usable space.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

This building provides a delicate backdrop to the ever-changing tree. During the day shadows are cast upon the clean façade, bringing it to life. In the evening the building is illuminated from within, acting as a lantern in the city.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ngõ 850 đường Láng, Láng Thượng, Đống Đa, Hà Nội, Vietnam

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Lantern / VTN Architects" 16 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/799578/the-lantern-vo-trong-nghia-architects> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Hiroyuki Oki

灯楼 / Vo Trong Nghia Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.