the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Portugal
  5. Nuno Brandão Costa
  6. 2011
  7. School in Padrão da Légua / Nuno Brandão Costa

School in Padrão da Légua / Nuno Brandão Costa

  • 05:00 - 18 November, 2016
School in Padrão da Légua / Nuno Brandão Costa
School in Padrão da Légua  / Nuno Brandão Costa, © Arménio Teixeira
© Arménio Teixeira

© Arménio Teixeira © Arménio Teixeira © Arménio Teixeira © Arménio Teixeira + 22

  • Collaborators

    Filipa Júlio, Luísa Moura
  • Structure

    Ana Isabel Vale (ABprojectos)
  • Hydraulic

    Ana Isabel Vale (ABprojectos)
  • Electrical

    Maria Da Luz Santiago (RS Associados)
  • Mechanical

    Raul Bessa (GET)
  • More Specs Less Specs
© Arménio Teixeira
© Arménio Teixeira

Text description provided by the architects. On the pretext of designing a pre-primary and primary school for children, the solution to an urban problem was sought: the quarter available for construction was characterised by a great void stuck between discordant scales and languages, open to integration into the urban fabric.

Sketch
Sketch

The brief for the school comprised three main strands: classrooms, a library, and a common space for a gymnasium and a canteen, each with different areas and volumes. This difference in size and brief enabled its division into different bodies, siting them at different points on the land so as to punctuate a triangular plot with an envelope of varying scales.

© Arménio Teixeira
© Arménio Teixeira

The classroom block occupies the largest, lowest and markedly horizontal side of the land lengthwise, relating in landscape terms to the existing void to the north and having the main classroom wing facing south.

© Arménio Teixeira
© Arménio Teixeira

The canteen block is a larger volume which relates to the collective housing buildings in this urban area.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

At the tapering end of the plot stands a triangular prism, accommodating the reading space and finishing off the quarter to the west to create a proximity with the most informal area of the urban fabric.

© Arménio Teixeira
© Arménio Teixeira

These three buildings are connected by a peripheral wall in exposed brick masonry which forms a continuous boundary for the entire complex, connecting the school’s open spaces (playgrounds and courtyards) and built spaces. This brick wall is a strong feature of the urban intervention, somehow maintaining its original calling as a large space available to the city.

© Arménio Teixeira
© Arménio Teixeira

It confers an organic expression on it, connecting the construction to the ground and effecting a permanent continuity between the interior and exterior areas.

© Arménio Teixeira
© Arménio Teixeira

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "School in Padrão da Légua / Nuno Brandão Costa" 18 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/799450/school-in-padrao-da-legua-nuno-brandao-costa/> ISSN 0719-8884
© Arménio Teixeira

Padrão da Légua学校 / Nuno Brandão Costa

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.