the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Ecuador
  5. ESEcolectivo Arquitectos
  6. 2016
  7. PATCH House / ESEcolectivo Arquitectos

PATCH House / ESEcolectivo Arquitectos

  • 17:00 - 15 November, 2016
PATCH House / ESEcolectivo Arquitectos
PATCH House  / ESEcolectivo Arquitectos, © Lorena Darquea
© Lorena Darquea

© Lorena Darquea © Lorena Darquea © Lorena Darquea © Lorena Darquea + 19

  • Architects

  • Location

    Quito, Ecuador
  • Architect in Charge

    José de la Torre, Belén Argudo, Pablo Silva y Santiago Granda
  • Area

    230.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Contractor

    ESEcolectivo Arquitectos, José de la Torre
  • Design and Construction Support

    Autonomous school of social technology, AL BORDE
  • Client

    Angie Padilla
  • More Specs Less Specs
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

Text description provided by the architects. Don’t throw anything away. That was the first request the client made for her new house in Guayllabamba, Ecuador. Patchwork and quilting are not only her work, but also her philosophy of life, so she tries to recycle everything she can. The second request was to find solutions for the house on one single level. This would allow comfortable access for her and her mother, who would also be her neighbor in an already existing house just a few steps away from hers. 

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

These two requests would become the basis of the design. All decisions were made with the intention of not throwing anything away and taking advantage of all the materials we had on hand.

Exploded Axonometric
Exploded Axonometric

To begin, a single-level floor plan involved clearing out a large amount of earth. This earth was then used to build the mud walls that became the main structure of the house. In addition, almost all the windows, doors, and cabinets were recycled from the client’s previous home. Everything was recycled as a patchwork design. Materials that would seemingly be considered useless or not worthy were made to work by means of different systems. The windows were joined together and adapted to the wooden columns and mud walls; restored doors were hung from the concrete beams; restored and rebuilt cabinets were adapted to fit in new spaces, and old gates and fences were used to enclose the new garden.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

The three-meter tall mud walls are arranged in a “C” shape for structural rigidity, which is basic when constructing with rammed earth. The “C” walls shelter the private spaces of the house, which are then closed off with the recycled windows and doors. On one side of the house are the quilting studio, the main bedroom, and the laundry/pet room. These areas allow the owner to withdraw into her own private space even when the house is full of people. This entire side of the house opens out to a private garden through a collage of recycled windows. On the opposite side of the house, three guestrooms are laid out as small yet complete spaces in which to rest.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea
Ground Floor
Ground Floor
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

The large open living space is located between the two private side wings, and constitutes the central and most important space in the house. This area draws one towards the outside view and recreational zone where family activities are closely related to nature. The inside walls of the house are painted white so that the patchwork wall hangings can stand out.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

The roof consists of a system of wooden beams, tensioned trusses and a thin concrete slab. Several skylights provide proper lighting for the guestrooms and the corridor leading to the owner’s private quarters.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

The outdoor area consists of a large avocado and custard apple orchard. The exterior finish of the house is minimal, where the mud walls retain their original aspect, flanked by the recycled windows.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea
Cite: "PATCH House / ESEcolectivo Arquitectos" 15 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/799375/patch-house-esecolectivo-arquitectos/> ISSN 0719-8884