We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Tara Theatre / Aedas

Tara Theatre / Aedas
More SpecsLess Specs
© Hélène Binet
© Hélène Binet

Text description provided by the architects. Tara Theatre in London, UK, designed by Aedas Arts Team, has won the ‘Project Design of the Year’ award at this year’s London Construction Awards.

Section
Section

Recently reopened, Tara Theatre is the new state-of-the-art home for the acclaimed Tara Arts, the oldest multicultural theatre company in the UK. The new incarnation of Tara Theatre fuses the global and the local, creating an inspirational space for the country’s first cross-cultural theatre to create art from the dialogue between East and West.

© Philip Vile
© Philip Vile

Oriental elements were integrated into the design to pay homage to the history of the theatre being Asian-led and owned - and to express the unique identity of Tara Arts in the English theatre landscape. The motif of the Banyan Tree refers to India’s ‘tree of life’ - and the shade it offers a place to meet as a focus of community life. ‘Tara’s Tree’ wraps around the façade and is pargeted, a traditional English craft, which resonates with Indian decorative techniques. It invites audiences into the theatre to hear and share stories, whilst externally providing a lively and engaging urban marker. 

Plan
Plan

Tara Theatre features a superbly equipped and flexible auditorium with a doubled capacity of 100 seats, a new fully soundproof rehearsal room and other supporting facilities to fulfil the contemporary needs of performances and audiences. The performance space features an adaptable earth floor to offer an original, alternative surface as well as to give a tangible expression of Asian culture in London.

© Philip Vile
© Philip Vile

7,500 original bricks from the demolition were reclaimed and reused in the new auditorium, whilst materials were sourced locally wherever possible. The ‘Tara’s Tree’ on the façade is composed of 96% recycled ash. The internal spaces enjoy plentiful natural light with glare control by colourful window blinds. Unusual for a performance space, the main auditorium can be naturally lit through the high level windows. 

Elevation
Elevation

The Project Design of the Year award celebrates projects that have been designed in such a way to be sympathetic to the environment and surroundings, functional for purpose and innovative in style.

© Philip Vile
© Philip Vile

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:London, UK

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tara Theatre / Aedas" 13 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/799160/tara-theatre-aedas> ISSN 0719-8884
© Philip Vile

2016年度项目设计大奖 – Aedas 文化艺术团队设计打造Tara艺术剧院

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.